Voltallige oppositie verlaat gemeenteraad in Boechout: "Grote vertrouwensbreuk met bestuur"

Tijdens de gemeenteraad in Boechout is de voltallige oppositie opgestapt. Ze deed dat naar aanleiding van het rapport van Audit Vlaanderen over mogelijke banden tussen burgemeester Koen T'Sijen (PRO Boechout-Vremde) en lokale bouwpromotoren. Een deontologische commissie, die voortaan verplicht is voor alle lokale besturen in Vlaanderen, zou in de toekomst een oplossing moeten bieden voor zulke problemen. Maar die werd oneerlijk opgesteld, klinkt het bij oppositepartijen N-VA en ’t Dorp.

Het rommelt al langer binnen het gemeentebestuur van Boechout. Zo diende oppositiepartij 't Dorp een tijd geleden een klacht in omdat burgemeester Koen T'Sijen (PRO Boechout-Vremde) zich volgens de gemeenteraadsleden schuldig zou maken aan belangenvermenging in stedenbouwkundige dossiers. Audit Vlaanderen besliste om een onderzoek te openen en kwam vorige maand met een rapport naar buiten.

Het rapport werd achter gesloten deuren besproken en daarover waren oppositiepartijen 't Dorp en N-VA misnoegd. Er loopt een klacht bij de gouverneur, die moet uitwijzen of de bespreking van het rapport alsnog in openbaarheid moet gebeuren. In de plaats werd er beslist om de bespreking ervan door te verwijzen naar een nog op te richten deontologische commissie. Zo'n commissie moeten alle steden en gemeenten in Vlaanderen vanaf maart dit jaar verplicht oprichten.

De meerderheid wil ook de deontologische commissie naar de hand zetten
Sven Snyders (N-VA), raadslid oppositie

De gemeente baseerde zich bij de oprichting van die commissie op de algemene richtlijnen van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). "Daarbij zit er één lid van elke fractie in de commissie en de voorzitter van de gemeenteraad", zegt burgemeester T'Sijen. Maar daarover ontstond veel onenigheid.

"Voorzitter Ria Van den Heuvel (PRO Boechout-Vremde) had alle fractieleiders samengeroepen om die commissie op te richten. Daarover is vergaderd en er is een voorstel neergelegd. Een voorstel van pariteit: evenveel leden van de oppositie als van de meerderheid", zegt raadslid Sven Snyders (N-VA). "Maar tijdens de gemeenteraad werd dat allemaal van tafel geveegd. Plots werd ook de voorzitter van de gemeenteraad aan de commissie toegevoegd. Maar daardoor is de partij van de burgemeester twee keer vertegenwoordigd. Het is duidelijk dat de meerderheid alles naar haar hand wil zetten. Het vertrouwen is ver zoek."

Raadslid Filip Peeters ('t Dorp) vroeg om het ontslag van de burgemeester. "U kan toch begrijpen dat als wij dat verslag gelezen hebben, een Audit-rapport dat door een onafhankelijk orgaan is opgemaakt, en dat het bestuur dat allemaal minimaliseert en in de doofpot steekt, we geen vertrouwen meer hebben in het bestuur en dat voor mij onze burgemeester niet meer kan functioneren." Door de onenigheid besliste de voltallige oppositie om de zitting te verlaten. 

De voorzitter wordt verondersteld integer te blijven en dat is ook mijn absolute bedoeling

Ria Van den Heuvel (PRO Boechout-Vremde), voorzitter gemeenteraad

De burgemeester zelf mag niet reageren omdat Boechout onder verscherpt toezicht is geplaatst. Ria Van den Heuvel doet dat wel. "Er is helemaal geen sprake van een doofpotoperatie. De voorzitter wordt verondersteld integer te blijven en dat is ook mijn absolute bedoeling. Maar sommigen hebben daarover twijfels en dat hebben ze nu uitgesproken."

Meest gelezen