©ivan elegeert

Vzw Horizon die vrijwilligers inzet om kansarme kinderen te helpen is "meest verdienstelijke Lokeraar"

De inwoners van Lokeren hebben de vzw Horizon uitgeroepen tot ‘Meest verdienstelijke Lokeraar’ van het voorbije jaar. De vzw helpt dagelijks tientallen kansarme kinderen uit Lokeren en omgeving bij hun huiswerk. Ze organiseert er ook vrijetijdsactiviteiten voor. De vzw draait enkel op vrijwilligers.

Ieder jaar verkiest Lokeren haar ‘Meest Verdienstelijke Lokeraar’. Dat kan een persoon, een groep, een vereniging, een organisatie of een bedrijf zijn die voor de hele stad verdienstelijk is. De stad vraag haar inwoners om te kiezen uit vijf laureaten. Daaruit kwam nu de vzw Horizon als grote winnaar uit de bus. De vzw werkt met een dertigtal vrijwilligers en richt zich op kinderen en jongeren. Die krijgen hulp bij hun huiswerk en vrijetijdsactiviteiten. 

Vanuit armoede naar Gentse universiteit

"We zijn behoorlijk uniek in de ruime omgeving want we draaien puur op vrijwilligers, allemaal mensen tussen 20 en 70 jaar. Dat gaat van studenten tot gepensioneerde leerkrachten of ingenieurs en alles wat er tussen zit", legt Erik Tolner van de Horizon uit. De vzw richt zich niet enkel op kleuters en kinderen uit de lagere school. Ook kinderen uit het middelbaar onderwijs kunnen een beroep doen op de organisatie. En daar zien ze ook de resultaten. "Zo hebben we hier een Afghaans meisje begeleid die op haar zesde in Lokeren belandde. Nu zit ze in haar masterjaar rechten aan de Gentse universiteit", zegt vrijwilligster Jolijn De Haene trots. 

"Sommigen hebben nog nooit een cinemazaal gezien"

De welzijnsorganisatie zet ook in op vrijetijdsbeleving van de kinderen omdat dat vaak echt nodig is, merken ze. "Er zijn bijvoorbeeld gastjes bij die in het vijfde leerjaar zitten en nog nooit van hun leven de zee gezien hebben. Dan nemen we ze eens mee naar zee", zegt Tolner. Of ze gaan met de kinderen naar de cinema. "Als die kinderen dan binnen komen, valt hun mond open 'Waw wat een groot scherm' horen we dan, zij hebben nog nooit een cinemazaal vanbinnen gezien."

Straaljagers

Ze zijn er ook voor de kinderen in moeilijke situaties. "We hebben ook Syrische kindjes. Op een bepaald moment vloog er een straaljager over en die kinderen kropen onder tafel. Dat zijn beelden die door merg en been gaan. Dan is het belangrijk dat je goed beseft waar ons wiegje gestaan heeft en waar het wiegjes van sommige andere kinderen staat."

Naast de publieksprijs was er ook een juryprijs. Die ging naar jongerencentrum Vagevuur dat naast een jeugdhuiswerking ook een brede waaier activiteiten voor jongeren organiseert.

Meest gelezen