©2017 The Good Brigade All Rights Reserved

Nieuw alcoholplan stuit op kritiek: "Gratis water bestaat niet, niet in de horeca, niet in andere sectoren"

Het alcoholplan dat gisteren door de federale en deelstaatregeringen is goedgekeurd, stuit op veel kritiek. Het ontwerp bestaat uit 75 verschillende maatregelen die schadelijk alcoholgebruik moeten tegengaan. Een opvallende nieuwkomer: gratis water in restaurants en cafés waar alcohol geschonken wordt. "Maar gratis bestaat niet", klinkt het bij Horeca Vlaanderen.

Van geen alcohol meer in automaten tot strengere regels rond alcoholreclame voor minderjarigen. Het zijn enkele voorbeelden van maatregelen uit het nieuwe interfederaal alcoholplan dat gisteren werd goedgekeurd. Het plan, waar maar liefst 15 jaar aan gewerkt is, beschrijft 75 acties voor de komende drie jaar.

 "Dit was absoluut noodzakelijk gezien de enorme maatschappelijke impact van alcohol, in het bijzonder op de gezondheid", aldus minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) in een persbericht. "Maar het werk is nog niet volledig af. Het ontwerp dient als startpunt en moet de komende jaren nog in de praktijk worden omgezet."

De belangrijkste maatregelen op een rijtje: 

  • Een verbod op reclame voor en na programma’s voor minderjarigen. Dit geldt zowel op televisie als op de radio.
  • Gratis water in alle cafés en restaurants die ook alcoholische dranken serveren. 
  • 's Nachts geen verkoop meer van alcohol in winkels langs de autosnelwegen.
  • Geen alcohol meer in automaten, noch in de winkels van ziekenhuizen.
  • 16- tot 18-jarigen zullen geen sterke dranken, waaronder ook versterkte wijnen, meer kunnen kopen, enkel nog bier of wijn.

Alleen door samenwerking kunnen we het probleem van schadelijk alcoholgebruik ook écht aanpakken

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit)

Een van de maatregelen is een opvallende nieuwkomer: de regering wil dat alle sectoren waar alcohol wordt verkocht, gratis water aanbieden. Die beslissing kwam als een verrassing voor sectorfederatie Horeca Vlaanderen. 

Er zijn al restaurants die het doen, maar een verplichting is er voorlopig niet. De CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwé, hekelt het kosteloos aanbieden van water in restaurants en cafés waar alcohol geschonken wordt. "Gratis bestaat niet, niet in de horeca, niet in andere sectoren. Iemand moet dat water filteren en bedienen aan tafel." 

"Velen vragen de vrijheid om te kiezen of ze al dan niet gratis water aanbieden. Dat is ook de boodschap die we zullen brengen als we rond de tafel gaan zitten."

Hoe zit dat over de grenzen heen?

Op vakantie heb je het misschien al meegemaakt: je stapt een restaurant binnen en er verschijnt spontaan een karaf water op tafel. In Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk is het wettelijk verplicht om gratis water te serveren.

Waarom dan niet bij ons? "Je kan geen appelen met peren vergelijken", zegt De Caluwé. "België is Italië of Spanje niet. In Italië betaal je coperto of bedieningsgeld, voor het water en het brood op tafel. Dat is hier niet het geval. Ook de loonkosten zijn hier compleet anders. In België betalen horeca-uitbaters meer belastingen. Gratis kraanwater zou dus nog meer aan de marges vreten."

Ook Belgische brouwers hebben bedenkingen

"We vinden het een goede zaak dat er werk is gemaakt van een alcoholbeleid dat alcoholmisbruik, in zijn verschillende facetten, wil aanpakken", zegt Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers.

De brouwers scharen zich al jaren achter de strijd tegen alcoholmisbruik, maar ook zij hebben hun bedenkingen. Vooral de strengere reclameregels worden niet gesmaakt. "Het zelfregulerende kader voor alcoholreclame werkt goed en is effectief. We zien geen enkele reden waarom dit zou moeten worden vervangen", klinkt het. 

BEKIJK - "De slinger niet laten doorslaan", zegt Maudgal van de Belgische Brouwers:

Videospeler inladen...

BELUISTER - “We waren verbaasd over de aankondiging van het plan", zegt Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen:

Meest gelezen