© VRT

VRT NWS-correspondent in de VS Björn Soenens is zeker tot juni out wegens longkanker

Björn Soenens, correspondent in de Verenigde Staten voor VRT NWS, zal een paar maanden out zijn wegens ziekte. Er is longkanker in een vroeg stadium bij hem vastgesteld. Hij keert voor zijn behandeling terug naar België en hoopt in juni weer aan de slag te gaan in de VS.

Tijdens een scanonderzoek in New York is bij Soenens een gezwel in een van de longen vastgesteld. Hij keert binnenkort terug naar België voor een operatie en behandeling. 

De ziekte is vastgesteld in een vroeg stadium, waardoor de operatie uitzicht biedt op een volledig herstel. In een instagrampost is Soenens openhartig over wat hem overkomen is.

De artsen in New York zijn bij toeval tot de diagnose gekomen. "Heel toevallig had de CT-hoofdscan ook het bovenste deel van mijn longen gefotografeerd. Door mijn "per ongeluk"-scan is het bij mij dus vroeg ontdekt en maak ik misschien een kans op volledig herstel. Ik ben per onmiddellijk - na 35 jaar - gestopt met roken. Volgens de eerste diagnose kan een operatie bij mij mogelijk volstaan om de kanker te stoppen. Ik heb veel vertrouwen in de artsen, maar ik ben uiteraard ook bang", schrijft Soenens.

Björn Soenens hoopt tegen het begin van de zomer zijn werk in de VS opnieuw op te pikken. 

"Ik ben optimistisch, ondanks de heftigheid waarmee zo’n kanker het leven binnendringt. Ik beken: ik ben niet klaar om dood te gaan. Ik wil deze kanker graag verslaan samen met de artsen. Ik geloof met mijn volle hart in herstel. Deze 54-jarige omarmt altijd het leven."

Hij woont en werkt sinds begin 2017 in de VS als correspondent voor VRT NWS. Voordien was hij drie jaar lang hoofdredacteur van "Het Journaal". Soenens werkt sinds 1991 voor VRT NWS.

Meest gelezen