foto UZ Gent

Grote werken voor 1,6 miljard euro starten aan UZ Gent: "Hier bouwen we ziekenhuis van de toekomst"

In Gent zijn de allereerste werken begonnen om het Universitair Ziekenhuis volledig te herbouwen. Het project zal 1,6 miljard euro kosten en ten vroegste afgerond zijn binnen ruim tien jaar. Er is nu gestart met het bouwen van Nobel I, een toren van 12 verdiepingen hoog, en ook de vergunning voor een nieuw parkeergebouw met 1.800 plaatsen is binnen. "Het hele project wordt een enorme meerwaarde voor de buurt", zegt gedelegeerd bestuurder Eric Mortier. 

Het Universitair Ziekenhuis van Gent ondergaat de komende jaren een totale metamorfose. Onder de naam 'Project U' krijgt de hele campus een facelift. "We willen een ziekenhuis worden van de toekomst, in de stad en voor de stad, waar we topgeneeskunde op wereldniveau aanbieden", zegt Mortier. Het startschot van de werken is de bouw van Nobel I. Dat is een toren van 12 verdiepingen die tijdens de werken verschillende diensten zal opvangen. Later wordt het gebouw een opleidings- en onderzoekscentrum. De werken voorzien ook veel nieuwe groenzones die voor de buurt toegankelijk zullen zijn.  

Minder hinder

UZ Gent belooft dat er weinig hinder zal zijn voor de werknemers, de patiënten en de bezoekers. "We gaan er alles aan doen om voor zo weinig mogelijk overlast te zorgen. UZ Gent zet volop in op slimme communicatie via de smartphone en gerichte berichten. We bekijken ook of we 'vlinders' kunnen inzetten, mensen die patiënten en medewerkers begeleiden naar waar ze moeten zijn", benadrukt Mortier.

© Ward Schouppe - burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) amuseert zich tijdens de eerste spadesteek voor de 'Nobel I'-toren
Google Maps

De nieuwe toren zal vrij snel gebouwd worden en kan op verschillende manieren ingedeeld worden. Op die manier kan Nobel I tijdens de werken van functie veranderen. UZ Gent zet in op duurzaamheid door een zogenaamde 'energiegevel' en veel zonnepanelen. Op de toren komt ook een dakterras met een panoramisch uitzicht over Gent.  

Werk van lange adem

De werken zullen in een cirkelvormige beweging afgewerkt worden, te beginnen met Nobel I. Daarna komen de inkomhal en het parkeergebouw aan de beurt. De vergunning voor die nieuwe parkeertoren van 9 verdiepingen, met 1.800 plaatsen, is binnen. De werken starten nog dit najaar. De toren is er vooral voor medewerkers van het ziekenhuis. 

Er komt een nieuwe ondergrondse parking om bezoekers en patiënten te ontvangen. Pas in een laatste fase wordt een nieuw deel van het ziekenhuis gebouwd en verbonden met enkele bestaande onderdelen. Het eerste deel van Project U moet tegen 2029 rond zijn. Het totale project zal dan nog 5 tot 10 jaar langer duren. 

Meest gelezen