Jonas Roosens

Kernkabinet zit al sinds gisterenavond samen over begrotingscontrole: "Het gaat stap voor stap vooruit"

Het kernkabinet van de federale regering zit al sinds gisterenavond bijeen over de begrotingscontrole. Hoewel de gesprekken aanvankelijk moeizaam verliepen, gaat het volgens Wetstraatjournalist Johny Vansevenant ondertussen stap voor stap vooruit. Het einde van de onderhandelingen lijkt zo in zicht te zijn.

De topministers van de federale regering hebben er de afgelopen weken al verschillende onderhandelingsrondes opzitten over de begrotingscontroles. Gisterenmiddag om 12.30 uur kwamen ze opnieuw samen, maar toen er geen doorbraak kwam, werd om 20.30 uur een nieuwe onderhandelingsronde aangevat. Er is nog geen witte rook, maar volgens politiek journalist Johny Vansevenant gaan de onderhandelingen stap voor stap vooruit.

1,8 miljard

Het grote knelpunt is de bijkomende inspanning die premier Alexander De Croo (Open VLD) wil leveren om de begroting op lange termijn gezonder te maken. "Er is nu een Belgisch tekort van 4,9 procent. Dat is ruim 27 miljard euro", zegt politiek journalist Johny Vansevenant in "De ochtend" op Radio 1. "De Croo wil daar 1,8 miljard af doen. 300 miljoen dit jaar. 1,5 miljard volgend jaar."

"Hij wil een groot deel van de inspanningen halen uit het schrappen van de laatste schijf van de verhoging van de minimumpensioenen van 1.500 euro netto", legt Vansevenant uit. "Hij wil dat ook doen voor de verhoging van de laagste uitkeringen. De Croo zegt dat door de inflatie de minimumpensioenen al boven de 1.600 euro zitten."

Zowel links als rechts zal toegevingen moeten doen

Johny Vansevenant, politiek journalist

Vooral de Franstalige socialisten en groenen staan hier op de rem. "De socialisten zeggen dat dit woordbreuk is, want de verhoging staat in het regeerakkoord. Ze zeggen ook dat het niet kan dat je bijna de helft van het gezochte geld zoekt bij de laagste inkomenscategorieën. Hij wil ons ideologisch pijn doen, is bij de PS te horen."

Volgens Vansevenant zullen in ieder geval toegevingen nodig zijn bij zowel links als bij rechts. De Croo heeft zopas op het begrotingsoverleg een nieuw voorstel op tafel gelegd. "Nu circuleert een cijfer van 1,7 miljard", zegt Vansevenant. "Wellicht zal de premier die laatste schijf niet helemaal kunnen schrappen als hij een akkoord wil. Maar voorlopig is er nog geen doorbraak."

Deadline

De deadline voor de begrotingscontrole is in principe 31 maart, morgen dus. "De paasvakantie nadert en de tijd dringt dus voor de topministers, maar het is wel de bedoeling om vanmorgen te landen. Deze namiddag is het ook vragenuurtje in de Kamer. Als er tegen dan geen akkoord is, wordt het spitsroeden lopen voor de premier."

BELUISTER - Johny Vansevenant geeft een stand van zaken in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen