KRC Genk opent eerste jongdementiecafé in Cegeka Arena

Voetbalclub KRC Genk opende vandaag het KRC jongdementie café in de Cegeka Arena en zo'n café is een Vlaamse primeur. Mensen met jongdementie, hun familie en mantelzorgers kunnen daar vanaf nu terecht voor onder meer workshops en lezingen maar ook voor een babbel met elkaar. 

De FRZA! Foundation van KRC Genk, Alzheimer Liga Vlaanderen en vzw Menos hebben het allereerste jongdementiecafé in ons land geopend. In het café kunnen mensen met jongdementie, hun partners en kinderen twee keer per maand samenkomen om een babbeltje te slaan en herinneringen op te halen. Ze kunnen zelfs het café uitbaten.

De vzw en de Alzheimer Liga gaan er ook lezingen en workshops houden om jongdementie bespreekbaar te maken. Het doel is om een plek te creëren waar mensen met jongdementie zichzelf kunnen zijn. 

We hebben als club een grote maatschappelijke plicht. Het is dus belangrijk dat iedereen hier een plaats heeft"

Niel Janssen, FRZA! Foundation KRC Genk

Het café is dus een ontmoetingsplek waar bezoekers in gesprek gaan, maar ook van elkaar kunnen leren. "Als mensen met een vorm van dementie samenzijn dan kunnen we elkaar beter aanvoelen. Het zorgt voor een klik. We kunnen beter met onze lotgenoten praten dan met andere mensen. Bij hen gaan we al eens sneller verloren in het gesprek", zegt Ivo Wauters. Hij is 66 jaar en heeft frontotemporale dementie, waardoor zijn gedrag en  taal aangetast is. 

Bij de opening werden de gasten bediend door de cast van "Restaurant Misverstand". Ook minister van Welzijn Hilde Crevits was aanwezig.

Voetbalherinneringen bovenhalen

In het café is er ook een tas met "voetbalherinneringen" waar mensen oude en nieuwe voetbaltruitjes en schoenen kunnen bekijken. "Oude herinneringen blijven het langste hangen. Als voetbal daarbij hoort, blijft dat in het geheugen gegrift. Door die herinneringen opnieuw te beleven, kunnen de mensen dat gelukkig gevoel weer naar bovenhalen", zegt Rudy Poedts, directeur Alzheimer Liga Vlaanderen. 

Het café is elke tweede maandag en elke vierde woensdag van de maand open. 

De tas met de oude en nieuwe voetbaltruitjes en schoenen.

Meest gelezen