Thijs Pattyn

Meisje van 14 jaagt inbreker naar buiten in Watou: "Je doet dat toch niet!"

Laurien Dequidt (14) stond opeens oog in oog met een inbreker in haar huis in Watou bij Poperinge. Ze was alleen thuis maar ze jaagde de man naar buiten. "Toen hij het huis uit vluchtte, riep ik nog: je doet dat oglik (toch, nvdr.) niet!" De politie vraagt iedereen in de streek om uit te kijken naar een man op een scooter met een Franse nummerplaat.

Tussen de grensdorpjes Watou en Abele, op enkele honderden meter van Frankrijk, ligt de boerderij van de familie Dequidt. De veertienjarige Laurien, één van de drie kinderen, was donderdagvoormiddag alleen thuis.

“Ik had me net gedoucht op de bovenverdieping, toen de honden plots begonnen te blaffen buiten”, vertelt ze. “Toen ik de achterdeur hoorde opendraaien, dacht ik dat mijn papa terug naar binnen kwam van het werk in de varkensstal. Maar de voetstappen op de trap klonken anders dan gewoonlijk. Ik ging een kijkje nemen en betrapte er een man in een zwart motorpak met fluojasje. Hij had een zwarte helm op, met open vizier. Zijn blik verraadde dat hij geschrokken was. De man draaide zich meteen om en viel bijna van de trap. Ik achtervolgde hem en riep dat hij weg moest gaan. Toen hij het huis uit vluchtte, riep ik nog: je doet dat oglik niet! Ik sloeg de deur dicht en brak in tranen uit. Ik was volledig in paniek.”

Thijs Pattyn

“Die man zat dezelfde voormiddag  ook binnen bij de buren en daar werd hij betrapt door de buurvrouw”, zegt Laurien. “Later hoorde ik dat hij door de politie achtervolgd werd richting Frankrijk, waar hij in de verkeerde rijrichting reed op een autoweg.”

Politiezone Arro Ieper bevestigt dat er een achtervolging was tot op Frans grondgebied, maar de verdachte kon ontkomen. “We mochten niet intercepteren in het kader van het samenwerkingsverband met de Franse collega’s”, verklaart Glenn Verdru, communicatieconsulent van politiezone Arro Ieper. Ook op andere plaatsen in de grensstreek waren er gisteren diefstallen.

Stoute wezels

“Dat zijn toch stoute wezels”, reageert  Geert Dequidt, de vader van Laurien. Hij plaatste het voorval op sociale media en dankt de politie voor hun tussenkomst.

“Wellicht had die man niemand verwacht in ons huis. Ik ben al met vakantie: mijn laatste examen was dinsdag. Hopelijk was het mijn eerste en laatste aanvaring met een dief in huis”, besluit Laurien.

Heb je de verdachte persoon opgemerkt? Bel dan onmiddellijk de politiediensten via 057/23.05.00.

Meest gelezen