Foto Radio2

Deel personeel DeLaval in Drongen staakt voor zesde dag op rij over voorwaarden invoering ploegensysteem

Bij DeLaval in Drongen staakt een deel van het personeel al voor de zesde dag op rij. Het Zweeds-Duitse bedrijf produceert machines voor de melkveehouderij. Enkele weken geleden kondigde de directie aan dat ze ploegwerk wil invoeren in de productieafdeling. De werknemers gaan daar mee akkoord, maar vragen wel andere voorwaarden dan wat de directie voorstelt. Ze willen een menselijker uurrooster en een betaalde middagpauze. Zolang er geen overleg komt met de directie, staken ze voort.

Bij het bedrijf DeLaval in de Gentse deelgemeente Drongen staakt een deel van het personeel al bijna een week. Het gaat om een groot deel van de productieafdeling. De directie kondigde enkele weken geleden aan dat ze op die afdeling een tweeploegensysteem wil invoeren. De werknemers willen afspraken rond de begeleidingsmaatregelen die daar bijhoren. "Tegen het ploegensysteem hebben we geen bezwaar", verduidelijkt Sebbe Van De Putte van de christelijke vakbond ACV "maar wel tegen het feit dat de voorwaarden volledig onder de norm van alle andere industriële bedrijven in de regio zitten." Omdat de directie daarover volgens de vakbonden geen overleg wil, staakt een deel van de productieafdeling, nu al voor de zesde dag op rij. 

Gezin en gezondheid voorop

De werknemers hebben een aantal eisen. Zo willen ze dat de invoering van het ploegensysteem minder impact heeft op hun gezinsleven en gezondheid. Het aantal gewerkte uren reduceren door een half uur betaalde pauze in te voeren, is een van hun vragen. "Nu moet men starten om 5.00 uur in de ochtendploeg en eindigen om 22.00 uur in de avondploeg. Als we middagpauze betalend maken, dan kunnen we het geheel met een uur reduceren", legt Sebbe Van De Putte. Verder willen ze ook dat de labomedewerkers een compensatie krijgen, want "die moeten vandaag naar een verschoven uurrooster gaan, waar ze tot 8.00 uur 's avonds werken", zegt Van De Putte. 

Volgens de vakbond stuit het de werknemers ook tegen de borst dat werkgevers die ploegenwerk invoeren van de overheid een fiscaal voordeel krijgen en dat daar niets tegenover staat voor hen. 

Toch overleg gepland

De directie weigert te onderhandelen over de verschillende punten, aldus de vakbond. Al zou daar deze namiddag verandering in komen. "We staan zeker open om het gesprek aan te gaan. Maar zolang er geen afdoende resultaat is, gaat de actie door", besluit Sebbe Van De Putte. 

Bij DeLaval in Drongen werken 65 mensen, een 25-tal daarvan heeft het werk neergelegd. 

Meest gelezen