Von der Leyen tijdens de toespraak in Brussel.
AFP or licensors

Chinese houding over Oekraïne bepalend voor toekomstige relatie tussen China en EU, zegt Commissievoorzitter Von der Leyen

De relatie tussen de Europese Unie en China moet anders. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd tijdens een toespraak in Brussel. De relatie is de voorbije jaren "moeilijker en afstandelijker" geworden, zegt de Commissievoorzitter. De Chinese houding tegenover de invasie van Oekraïne zal bepalend zijn voor de toekomstige betrekkingen tussen de EU en China.

Deze ochtend heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, een toespraak gehouden voor het "MERICS" onderzoeksinstituut voor Chinese studies en de denktank "European Policy Centre". De toespraak is ter gelegenheid van haar aankomend bezoek aan Peking samen met de Franse president Macron. 

De invloedssfeer van China

De relatie tussen de EU en China is de voorbije jaren "moeilijker en afstandelijker" geworden, zegt de Commissievoorzitter. Ze pleit in haar toespraak voor een sterker Europees beleid ten aanzien van China, omdat het land "zich op binnenlands vlak steeds repressiever en op buitenlands vlak steeds assertiever opstelt". China probeert op een verkeerde manier zijn invloedssfeer te vergroten, zegt Von der Leyen. Ze verwijst onder meer naar het aanhoudende conflict met Taiwan. 

Verder vermeldt Von der Leyen het bezoek van de Chinese president Xi Jinping in Moskou. "President Xi onderhoudt zijn grenzeloze vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin en laat zich totaal niet afschrikken door de gruwelijke en illegale invasie van Oekraïne." Volgens Von der Leyen zou president Xi deze vriendschap onderhouden om uiteindelijk meer invloed te kunnen uitoefenen op Poetin. Het zijn volgens de Commissievoorzitter allemaal zaken die aantonen dat de relatie met China moet worden herbekeken.

Von der Leyen benadrukt dat Xi's houding tegenover de invasie van Oekraïne bepalend zal zijn voor de toekomstige betrekkingen tussen de EU en China. Als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, zou China juist de vrede moeten bevorderen en de illegale invasie moeten veroordelen, zegt Von der Leyen. 

De balans herstellen

Von der Leyen is er wel van overtuigd dat ze de economische, politieke, sociale en wetenschappelijke banden met China niet mag verbreken. De relatie is van belang voor de Europese welvaart en veiligheid. "Het is van vitaal belang om diplomatische stabiliteit en een open communicatie te behouden met China. Het is niet voordelig of interessant om ons los te koppelen van China."

Onze relatie met China is één van de ingewikkeldste en belangrijkste relaties ter wereld

Ursula von der Leyen

De balans tussen de twee grootmachten is onevenwichtig op dit moment door China's staatskapitalisme, zegt Von der Leyen. "We moeten deze relatie opnieuw in evenwicht brengen op basis van transparantie, voorspelbaarheid en wederkerigheid." 

Vervolgens bespreekt Von der Leyen uitgebreid wat er moet gebeuren om de Europeanen en de Europese markt te beschermen. Het plan dat ze aankondigt, moet bijvoorbeeld voorkomen dat Europese technologie door China kan worden misbruikt voor de defensie-industrie. "Europese bedrijven mogen niet worden misbruikt om de militaire slagkracht en de inlichtingendiensten van China te versterken. Hiervoor moet er meer onafhankelijkheid en competitiviteit zijn", zegt Von der Leyen.

Meest gelezen