Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: "Heeft een latrelatie wel kans op slagen?"

Wat als jij wel wil samenwonen, maar je partner een relatie op afstand best prima vindt? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in "Nieuwe feiten" (Radio 1), en ook op VRT NWS. "Een latrelatie over een langere periode goed houden, vergt heel veel praktische afspraken en inspanningen."

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" een vraag van een luisteraar. Deze week: “Mijn partner en ik blijven in een latrelatie hangen. Het put me uit.”

De vraag van Renée: “Heeft een latrelatie wel kans op slagen?”

Renée (midden 40) bouwde na haar scheiding een nieuw leven op. “Al 4 jaar heb ik een relatie met een hele lieve, zachte man. We hebben een ongelooflijke klik, en bij niemand voel ik me zo goed. We blijven echter in een latrelatie (LAT staat voor Living Apart Together, nvdr) hangen. In het begin wilden we tijd en rust, zodat de kinderen aan elkaar konden wennen, maar die fase zijn we voorbij. Mijn partner vindt het helemaal prima zo, maar ik neem meer en meer afstand. Ik ben meestal degene die week na week verhuist, en ben doodmoe. Moe van de koffers maken, moe van alle klusjes die blijven liggen. Ik kom nergens meer tot rust.”

“Samenwonen is voor mijn partner onbespreekbaar, voornamelijk door de sterke invloed van zijn ouders. Na een mislukt huwelijk willen zijn ouders dat hij geen grote engagementen meer aangaat. Hoe kunnen we onze latrelatie laten slagen? Is die kans op slagen er überhaupt wel?”

BELUISTER - Rika Ponnet antwoordt op de vraag van Renée in "Nieuwe feiten":

Het antwoord van Rika Ponnet: “De lusten en lasten moeten gelijk verdeeld zijn. Het is aan haar om dat duidelijk te maken”

“Dit is iets waar veel mensen mee worstelen”, reageert Rika Ponnet. “Het lijkt ook een beetje ‘the best of two worlds’: mensen hebben elk een eigen stek, en doen hun ding met hun kinderen en daarnaast is er een leven samen als koppel." 

"Maar de praktische kant van de zaak is nog iets anders, zeker als de verliefdheid voorbij is. Een latrelatie over een langere periode goed houden, vergt immers heel veel praktische afspraken en meer inspanningen. Je moet veel meer afstemmen dan in een relatie waarin mensen samenleven. Dit is een best wel pittige opdracht.” 

“Hij speelt de thuismatch, zij moet op verplaatsing spelen”

“Heel vaak zie ik ook dat mensen na verloop van tijd doorgroeien naar een ‘samenleefrelatie’. Voor velen is de latrelatie eerst een praktische keuze, omdat ze elkaar nog niet goed kennen, of omdat het wat riskant lijkt om twee gezinnen samen te voegen. Na verloop van tijd doet men het alsnog om tot rust te komen. Het is een beetje zoals kinderen van gescheiden ouders ervaren: 'we leven uit een koffer, en we zijn heel de tijd onderweg'.” 

Maar hij lijkt de huidige situatie wel prima te vinden? “Ik denk dat de lusten en lasten in zo’n latrelatie gelijk moeten verdeeld zijn. Maar in dit geval speelt hij altijd de thuismatch, en moet zij altijd op verplaatsing spelen. Bij zo’n thuismatch ben je in het voordeel: je voelt je thuis, je hebt geen stress, want de andere komt altijd jouw wereld binnen. Maar hier hoor ik niet dat hij haar wereld binnengaat.”

Wat nu? “Geef aan dat dit je veel energie kost”

“Ik vermoed ook dat er nog niet veel besproken is. Het lijken me nochtans twee mensen die tegemoetkomend zijn. Een eerste belangrijke stap is aangeven dat het je heel veel energie kost.” 

“Het evenwicht lijkt me ook wat zoek. Het is aan haar om hem dat duidelijk te maken. Anders stopt dit, want ze raakt er helemaal uitgeput van. Maar ik heb het gevoel dat hij een man is waarmee te praten valt.” 

BELUISTER – Meer relatietips van Rika Ponnet horen? Luister naar de podcast "Vraag het aan Rika":

Meest gelezen