© Kurt Vandeweert / Visit Limburg

Ook na corona vinden toeristen massaal de weg naar Limburg

2022 was een uitstekend jaar voor het toerisme in Limburg, met 4.882.000 overnachtingen in Limburg. Dat is 11 procent meer dan in 2019, het jaar voor de coronacrisis. Limburg doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen.

"Tijdens corona zijn we met zijn allen meer gaan fietsen en wandelen, en laat dat nu net de troeven van Limburg zijn", vertelt Peter De Wilde, topman ad interim van Toerisme Vlaanderen. "En dat fietsen en wandelen is ook na de pandemie overeind gebleven."

De cijfers liegen er niet om: vorig jaar werden in Limburg 4,8 miljoen overnachtingen geboekt. "Dat is 11 procent meer dan in 2019, voor corona dus." Limburg doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen, want vorig jaar werden in heel Vlaanderen  33,6 miljoen overnachtingen geboekt. Dat cijfer ligt net iets lager dan het record van 33,7 miljoen overnachtingen uit 2019. "We merken dat toeristen langer blijven dan vroeger, dus ook dat is positief. Mensen nemen de tijd om op ontdekking te gaan en de lokale bevolking te ontmoeten. Dat is heel belangrijk voor het draagvlak bij de bevolking. Zo kan toerisme ook een economische hefboom zijn."

Vroeger focuste Toerisme Vlaanderen traditioneel op de kust en de kunststeden, maar de voorbije jaren is er een verschuiving op gang gekomen. "We hebben met een Limburgse minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) de blik stevig op Limburg gericht. Als we spreken over duurzaam toerisme moeten we toeristen ook kunnen spreiden in tijd en ruimte. Ruimte hebben we in Limburg en onthaasten, dus tijd, hebben we in Limburg ook", besluit De Wilde.

Meest gelezen