Erdogan kondigde eerder deze maand dat Turkije de toetreding van Finland zou goedkeuren
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Finland wordt lid van de NAVO: Turkije zet licht op groen

Turkije heeft als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemde voor, meldt staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg.

Het Turkse parlement heeft als laatste NAVO-lidstaat de toetreding van Finland tot de alliantie goedgekeurd. Eerder deze maand kondigde de Turkse president Erdogan al aan dat zijn land dat zou doen.

Alle 276 aanwezige parlementsleden stemden donderdag voor de toetreding. Daarmee is Finland het 31e lid geworden van de alliantie. Maandag kwam ook Hongarije over de brug, na lang met de voeten slepen.

De volgende stap is dat Turkije en ook Hongarije nu hun "aanvaardingsbrieven" naar de VS sturen. Wanneer die aankomen, wordt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op de hoogte gebracht. De NAVO stuurt dan op haar beurt nog eens een uitnodiging naar Finland, waarna Finland nog eens moet accepteren. Als dat laatste accepatiedocument in de VS is aangekomen, is Finland officieel lid van de alliantie. "Dat zal de komende dagen gebeuren", heeft Stoltenberg gereageerd.

De stemming in het Turkse parlement.
AFP or licensors

"Finland zal een sterke en capabele partner zijn"

Sauli Niinisto, de president van Finland, heeft donderdagavond laat alle 30 NAVO-lidstaten bedankt voor hun steun voor het aanstaande Finse lidmaatschap. "Finland is nu klaar om toe treden tot de NAVO", aldus het staatshoofd op Twitter. Finland zal een sterke en capabele alliantiepartner zijn, klinkt het verder. Niinisto bedankte ook de andere lidstaten voor "hun vertrouwen en steun". Hij wenst ook dat Zweden, eveneens NAVO-kandidaat, "zo snel mogelijk" kan toetreden. 

De Finse premier Sanna Marin richtte eveneens een collectief dankwoord tot alle NAVO-leden. "Als bondgenoten zullen wij veiligheid geven en krijgen. Wij zullen elkaar verdedigen. Finland staat nu en in de toekomst achter Zweden en steunt zijn aanvraag", schrijft ze op Twitter. 

Wachten op Zweden

Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigert voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Om een nieuw lid toe te laten tot de alliantie moeten alle huidige leden instemmen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in juli van start gaat in Vilnius in Litouwen.

De rol van Zweden en Finland binnen de NAVO

Hoewel ze officieel nog geen deel uitmaken van het militaire bondgenootschap, toch zijn Zweden en Finland al sterk geïntegreerd binnen de NAVO. Beide landen hebben de status als gastland. Ze nemen deel aan alle vergaderingen en hebben veiligheidsgaranties gekregen van veel andere NAVO-landen. Zo zou het ondenkbaar zijn dat andere landen niet reageren als Zweden of Finland worden aangevallen.

Beide landen hebben het lidmaatschap aangevraagd na de inval van Rusland in Oekraïne. Zweden en Finland zijn geen lid van de NAVO omdat ze een beleid van neutraliteit voeren. Beide landen hebben historisch gezien een lange traditie van neutraliteit en niet-deelname aan buitenlandse militaire operaties.

De spanning tussen Turkije en Zweden liep de laatste maanden hoog op. De Turkse president Erdogan verkondigde meermaals in het openbaar dat Zweden niet op de steun van Turkije hoefde te rekenen om tot de NAVO te mogen toetreden. 

Finland heeft lang gezegd, net als Zweden, dat het zich niet  zal aansluiten bij een militaire alliantie, maar veranderde van standpunt na de Russische invasie in Oekraïne. Finland deelt een grens van meer dan 1.300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen.

Meest gelezen