Archieffoto wolf

Nieuwe wolf gespot in Wuustwezel: 5 meldingen op half uur tijd, Welkom Wolf op zoek naar beelden op wildcamera's

In de omgeving van Gooreind, bij Wuustwezel, is een nieuwe wolf gespot. Welkom Wolf kreeg daarover op een half uur tijd vijf afzonderlijke meldingen binnen. Hoewel beelden ontbraken, is Jan Loos van Welkom Wolf vrij zeker dat het effectief om een wolf gaat en niet om een wolfhond. De organisatie roept iedereen in de omgeving op om waarnemingen door te sturen. Intussen is Welkom Wolf volop bezig met het bekijken van beelden op 

Gistermiddag kreeg Welkom Wolf tussen 11.30 uur en 12 uur vijf meldingen binnen over een wolf in de omgeving van Gooreind, bij Wuustwezel. Hoewel er geen foto's bij de waarnemingen zaten, is Welkom Wolf wel zeker dat het om een wolf gaat en geen wolfhond. "We hebben vijf verschillende waarnemers aan de lijn gehad en die hebben allemaal een heel gedetailleerde beschrijving gegeven van hoe een wolf er moet uitzien, maar ook het gedrag van het dier doet helemaal aan een wolf denken", zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Het gaat wellicht om een jonge zwervende wolf die al enige tijd ondergedoken leefde in de regio, want in februari passeerde al eens een wolf waarvan nadien het spoor bijster was. "We hebben een heel netwerk van camera's rondom de Kalmthoutse Heide hangen en vandaag gaan we die nakijken. Want dat is naast het gebied waar de wolf nu gezien is, een van de gebieden waar wij die wolf natuurlijk verwachten", zegt Loos.

Om de camera's van Welkom Wolf na te kijken is Edouard Geelhand al sinds 7 uur deze ochtend op pad. "Maar jammer genoeg heb ik nog geen beeld van de wolf gevonden", zegt hij. "We blijven wel zoeken. Er hangen zo'n 30 camera's en ik heb nog maar de helft kunnen controleren, dus hopelijk vinden we nog iets. Als er iets beweegt in het zicht van de camera, begint die op te nemen voor 10 tot 15 seconden. Het gaat om duizenden beelden nu die ik moet nakijken, maar ik verwacht ook veel boommarters, bunzings, reeën, vossen, uilen, buizerds, eekhoorns, egels..." 

Naast de 5 meldingen op korte tijd, kwamen er nog 3 later binnen. Edouard, zelf van Kapellen, was het meldpunt aan het bemannen toen ze binnen kwamen. "Het is altijd spannend om te horen dat er zo'n zwervende wolf rondloopt. Als dat dan ook nog hier in de regio is, is dat wel speciaal. Het is nu de 5e wolf rond de Kalmthoutse Heide in 2 jaar, dus het is mooi om te weten dat dit gebied blijkbaar toch aantrekkelijk is voor wolven."

Edouard Geelhand van Welkom Wolf controleert een van de wildcamera's in de buurt van de Kalmthoutse Heide

Schrikdraad

De organisatie benadrukt dat de wolf voor mensen ongevaarlijk is. Landbouwers en houders van kleinvee in de omgeving nemen best voorzorgen om hun dieren te beschermen. "Het is derde keer in twee jaar tijd dat een wolf zich in die regio laat zien. Dat zal zeker een vierde en vijfde keer gebeuren en vroeg of laat zal een wolf zich daar ook proberen te vestigen. Je dieren 's nachts ophokken is een oplossing voor de korte termijn, alleen omheiningen met schrikdraad zijn een goede maatregel voor de lange termijn."

"Er zijn ondertussen al een jaar lang subsidies beschikbaar voor die preventieve maatregelen om aanvallen van wolven op vee te voorkomen. Dus ik zou zeggen: maak er gebruik van, vraag ze aan en ga aan de slag want dit zal niet de laatste wolf zijn die de regio bezoekt", verzekert Loos. Meer advies daar rond is terug te vinden op de website van Welkom Wolf.

Daarnaast roept Welkom Wolf iedereen op om nieuwe waarnemingen te blijven melden via het meldpunt.

Meest gelezen