Radio 2

Zeventiger uit Halle voor rechter op verdenking van verspreiding van beelden van seksueel misbruik van kinderen

Een 72-jarige man uit Halle heeft zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het bezit en de verspreiding van beelden van seksueel misbruik van kinderen. De Belgische autoriteiten werden door het Amerikaanse National Center for Missing en Exploited Children (NCMEC) op de hoogte gebracht van de activiteiten van de beklaagde.

Zes jaar geleden kregen de politiediensten de melding dat er beelden van seksueel misbruik van kinderen gedeeld werden vanop een adres in Halle. Speurders vielen binnen bij een veertiger uit Halle en namen er al het computermateriaal in beslag. De huiszoeking leverde niets op. “Het dossier tegen de man werd geseponeerd, maar verder onderzoek leidde de politie naar zijn vader”, klonk het vanmorgen bij de openbaar aanklager.

Ik heb dat beeld voor het eerst gezien tijdens mijn verhoor bij de politie. Ik weet niet waar dat vandaan komt en wie dat heeft verstuurd.

Beklaagde

Op een computer die bij de gepensioneerde man in beslag werd genomen, troffen speurders meer dan 3.000 beelden aan waarop seksueel misbruik van kinderen te zien was. “Het ging om afgrijselijke en gruwelijke foto's”, aldus het parket van Halle-Vilvoorde.

De intussen 72-jarige beklaagde bekent dat hij de beelden had gedownload, maar betwist de verspreiding er van. “Het gaat om één foto”, verklaarde de man op zijn proces. “Ik heb dat beeld voor het eerst gezien tijdens mijn verhoor bij de politie. Ik weet niet waar dat vandaan komt en wie dat heeft verstuurd.”

Laag risico op herval

De openbaar aanklager eist 9 maanden cel met uitstel tegen de man en een geldboete. “Zonder de verspreiding zou het NCMEC ons niet op de hoogte hebben gebracht”, klonk het. “Uit het verslag van de psycholoog blijkt wel dat de beklaagde uit verveling op die sites terecht is gekomen en dat er een laag risico op herval is. Het is volgens mij dan ook niet nodig om probatievoorwaarden op te leggen.”

Het vonnis valt op 11 mei.

Meest gelezen