© Kees van de Veen

Vanaf oktober kan je ook met een speedpedelec een rijexamen afleggen 

Wie met een speedpedelec wil rijden, zal vanaf 1 oktober ook het praktisch rijexamen met zo'n snelle elektrische fiets kunnen afleggen. Op dit moment wordt het examen dat je nodig hebt om met een speedpedelec te mogen rijden nog met een bromfiets uitgevoerd. "De opmars van de speedpedelec en de forse stijging in verkeersongevallen maken het belangrijk om dit aan te passen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Speedpedelecs, snelle elektrische fietsen waarbij de motor tot maximaal 45 km/uur trapondersteuning geeft, zijn de afgelopen jaren heel populair geworden. Zeker voor woon-werkverkeer worden speedpedelecs steeds vaker gebruikt. Begin dit jaar is hun aantal gestegen tot 65.650 ingeschreven speedpedelecs. 

Die toename zien we ook terug in de verkeersongevallenstatistieken: in 2022 vonden er in Vlaanderen 538 ongevallen plaats met een speedpedelec. In 2019 waren dat er 196. 

Om met een speedpedelec te mogen rijden, heb je een nummerplaat, een helm en een rijbewijs nodig. En bij dat laatste zit nog een gekke lacune: bij het rijexamen dat je moet afleggen mag je geen speedpedelec gebruiken maar een bromfiets. Maar dat gaat dus veranderen. 

“Door de opmars van de speedpedelec is het belangrijk dat ook het examen wordt aangepast zodat het rijbewijs AM (uitleg lees je hieronder, red.) kan behaald worden met zowel een bromfiets als een speedpedelec”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. 

Op haar voorstel keurde de Vlaamse Regering hiervoor het voorontwerp van besluit goed waardoor de speedpedelec vanaf 1 oktober 2023 opgenomen wordt in het praktijkexamen AM. Vanaf dan kan je het praktijkexamen categorie AM dus wel afleggen met een speedpedelec. 

Hoe zit dat vandaag? 

Wie met een speedpedelec wil rijden, moet vandaag een rijbewijs AM of A halen tenzij men al een autorijbewijs (rijbewijs B) heeft. Het examen AM moet voorlopig nog afgelegd worden met een bromfiets en dus niet met een speedpedelec. 

Met dat rijbewijs AM mag je zowel speedpedelecs, twee- en driewielige bromfietsen als "lichte vierwielers" besturen. 

"Hoewel de speedpedelec een geweldig vervoermiddel is, kunnen we niet blind zijn voor de ongevallencijfers. Elke maatregel die we hierover nemen, is gericht op meer verkeersveiligheid", aldus minister Peeters. 

Ze voegt eraan toe dat het uiteraard niet de bedoeling is om iedereen die aan de huidige voorwaarden voldoet opnieuw een rijexamen te laten afleggen.

Meest gelezen