App voor nieuwkomers die eerder al in Mechelen gebruikt werd, nu ook beschikbaar in Lier en Willebroek

De WelkomApp, een app voor nieuwkomers, zal voortaan ook gebruikt worden in Lier en Willebroek. Sinds 2022 werd de app al aangeboden aan nieuwkomers in Mechelen. Via de app komen nieuwkomers onder andere te weten hoe ze hun kind kunnen inschrijven in een school, wat de openingsuren van de bib zijn en waar ze Nederlands kunnen leren.

Nieuwkomers in Mechelen kunnen sinds augustus 2022 de WelkomApp downloaden. Dat is een applicatie op hun smartphone waarmee ze wegwijs gemaakt worden in Mechelen. "Per jaar komen er 600 inburgeraars bij in Mechelen", vertelt schepen van Sociale Cohesie, Rina Rabau Nkandu (Groen Mechelen). "De WelkomApp is specifiek voor hen ontworpen en helpt hen op weg in een nieuwe omgeving. Mensen vinden er een antwoord op vragen als: hoe kan ik mijn kind in een crèche inschrijven, waar is een bibliotheek, wanneer zijn de stadsdiensten open, allerlei vragen die mensen die zich stellen als ze ergens gaan wonen."

Zeven nieuwe talen

De app is ontworpen voor anderstalige nieuwkomers en is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens. "Maar binnenkort komen daar nog eens 7 talen bij", weet schepen Rabau Nkandu. "Russisch, Frans Spaans, Tigrinya, Dari, Turks en Arabisch. De bedoeling is dat anderstalige nieuwkomers makkelijk hun weg vinden in dingen die wij heel vanzelfsprekend vinden, maar toch kan hij ook handig zijn voor een Mechelaar die hier al langer woont."

Dat beaamt ook Annemie Goris, schepen van Welzijn in Lier. In de toekomst zullen ook Lier en Willebroek gebruik maken van de WelkomApp. "Wij zien dat het een enorme meerwaarde is in het onthaalbeleid van nieuwkomers", aldus Goris. "Het is een toegankelijke informatiebron, specifiek bedoeld voor kwetsbare doelgroepen, niet per se alleen nieuwkomers, maar ook mensen in financieel kwetsbare posities of senioren kunnen er baat bij hebben." Wanneer de app juist uitgerold wordt in Lier en Willebroek, is nog niet duidelijk. "We gaan de app nu inhoudelijk in orde maken en zodra dat gebeurd is, lanceren we hem in onze gemeente."

Meest gelezen