Archieffoto ter illustratie

Horecazaken in Hoogstraten mogen hele jaar door terrassen zetten: "Brengt leven in de brouwerij"

In Hoogstraten mag de horeca vanaf nu het hele jaar door terrassen plaatsen. Tijdens de coronacrisis mochten horecazaken hun terrassen uitbreiden, als tijdelijke maatregel. Maar in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en Onroerend Erfgoed, heeft het stadsbestuur nu beslist dat de terrassen tot 2028 permanent mogen blijven staan. Al zullen horecazaken daarvoor wel een investering moeten doen.

"Tijdens de coronacrisis mochten horecazaken geen klanten binnen meer ontvangen en om de horeca tegemoet te komen, mocht de horeca in Hoogstraten extra terrassen plaatsen", vertelt schepen van Horeca Katrien Brosens (Hoogstraten Leeft). "Dit werd heel positief bevonden, zowel door de horeca, middenstand als door de inwoners. Het brengt leven in de brouwerij, zowel in de dorpen als op de Vrijheid. Daarom staan we dit met veel plezier ook toe voor de komende 5 jaar." De vergunning geldt tot 2028, dan wordt bekeken of ze verlengd wordt of niet.

Geen nadarhekken meer

Om de regel te kunnen goedkeuren, heeft de stad Hoogstraten samen gezeten met het Agentschap van Wegen en Verkeer (AWV) en Onroerend Erfgoed. "De Vrijheid behoort ook toe aan het AWV en de verkeersveiligheid primeert natuurlijk", aldus Brosens. "In overleg met Onroerend Erfgoed zijn we overeengekomen dat er geen nadarhekken meer gebruikt mogen worden, want dat oogt niet mooi. Daarom zullen horecazaken hun terrassen nu moeten afzetten met cortenstaal bloembakken."

Horeca-uitbater Ben Van den Zegel van De Jachthoorn en lid van Horeca Hoogstraten juicht de goedkeuring voor permanente terrassen toe, al zal hij nog niet meteen dit jaar zijn terras uitbreiden. "Iedere horecazaak zal gelijkaardige bloembakken rond zijn terras moeten plaatsen. Dat vraagt om een investering. Ik ben ervan overtuigd dat je die in 5 jaar wel kan terugverdienen, maar ik ga dit jaar zelf wellicht die investering niet meer doen. Volgend jaar wel, hoewel ik dan natuurlijk minder tijd heb om ze terug te verdienen." 

Meest gelezen