Jo François (N-VA) neemt ontslag als schepen in Sint-Truiden: “Coalitiepartners respecteerden gegeven woord niet”

Na een periode van meer dan vier jaar stopt Jo François (N-VA) als schepen van Financiën en Economie in Sint-Truiden. Hij zal wel nog zetelen als gemeenteraadslid. “Ik hecht veel belang aan een gegeven woord, en moet vaststellen dat dat bij sommigen in het schepencollege veel minder het geval is”, zegt hij zelf. Het is de zoveelste wissel in het schepencollege van Sint-Truiden deze legislatuur.

De politieke onrust in Sint-Truiden is nog niet gaan liggen, nu Jo François (N-VA) stopt als schepen van Financiën. Het breekpunt voor de nu ex-schepen is een gegeven woord dat volgens hem niet gevolgd werd. “Wanneer ik tot drie keer toe in direct contact de garantie krijg van de eerste schepen en de burgemeester dat zij een voorstel mee zullen steunen, en dat gegeven woord nadien gewoon wordt gebroken, is dat niet alleen een gevaar voor het betreffende dossier maar vooral vernietigend voor het onderling vertrouwen. Zo kan ik binnen dit college onmogelijk nog functioneren”, zegt hij zelf.

Het dossier in kwestie was de discussie omtrent investeringen in de NV Droneport. François wilde instappen in een kapitaalverhoging van 1.7 miljoen euro, en meende dat hij daarin de steun van zijn coalitiepartners had. Er ontstonden inhoudelijke discussiepunten tussen de verschillende coalitiepartners in Sint-Truiden omdat de stad financiële schulden heeft. Eerder diende oppositiepartij Vooruit ook al een klacht in tegen de investering en de behandeling daarvan, omdat die niet via de gemeenteraad gepasseerd was.

Dankbaar

François neemt nu wel afscheid als schepen, maar blijft aan als gemeenteraadslid. “Ik ben mijn partij dankbaar voor de kansen”, zegt hij zelf. “Ik wens mijn partijgenoten en medeschepenen veel succes, net als mijn vervanger.”

Meest gelezen