Suzanne voor het duivenhok

Koppel uit Herent moet vergunde duiventil afbreken na klacht: "Wie zegt dat die poep op hun dak van mijn duiven komt?"

Jean Denis (77) en Suzanne Van Lancker (75) uit Herent moeten van de rechter in Leuven hun duiventil binnen de 10 dagen afbreken na een klacht van de buren. Daarnaast moeten de duivenmelkers ook een schadevergoeding betalen van zo'n 28.000 euro. 

Jean Denis en Suzanne Van Lancker zijn echte duivenmelkers. "Wij zijn al heel ons leven bezig met de duiven", vertelt Suzanne. "We hebben 18 jaar het duivenlokaal in Herent uitgebaat. Toen we hier, in de Rijweg in Herent, zijn komen wonen, dat was in juni 2008, hebben we onmiddellijk beslist om een duiventil te plaatsen. Daarvoor moesten we een vergunning hebben, die hebben we aangevraagd en dat heeft ook een tijdje uitgehangen. Niemand heeft bezwaar ingediend, maar nu is het voor onze buren, die er toen ook al woonden, plots te veel." 

De buren van het duivenkoppel klagen al een tijdje van overlast. Zelf willen zij niet reageren, maar volgens Suzanne klagen ze over duivenpoep op het dak en de zonnepanelen van hun woning. "Maar wie zegt dat die poep van mijn duiven komt?", stelt Suzanne. "Enkele van onze duiven zitten soms op hun dak omdat dit het hoogste punt van de straat is. We hebben samen met de buren alles geprobeerd om de duiven die er zaten weg te jagen, maar niets is gelukt. Uiteindelijk zijn ze naar de rechter getrokken."

Rechter

En die rechter heeft nu geoordeeld dat Jean en Suzanne een fikse schadevergoeding moeten betalen en dat de duiventil afgebroken moet worden. "Dat moet binnen de tien dagen gebeuren", zegt Suzanne. "Maar waar moet ik met mijn duiven naartoe? Ik kan die toch moeilijk in een schoenendoos stoppen. En het duivenhok afbreken, dat kan ik niet alleen, mijn man zit in een rolstoel. Hij kan niet eens alleen naar het toilet en welke aannemer vind ik om dit binnen de 10 dagen te doen?" 

Mijn duiven waren alles voor mij, nu is het alleen nog maar wachten op mijn dood

Jean Denis, duivenmelker

Echtgenoot Jean is er het hart van in. "Dit is verschrikkelijk", zegt hij. "Ik zit hier nu alleen nog maar te wachten op mijn dood." Suzanne treedt haar man bij. "Zijn duiven waren nog het enige wat hij had. Hij kan niet gaan fietsen, niet gaan wandelen. Hij zit altijd hier, achteraan aan het duivenkot. Hij is altijd met de duiven bezig. En nu is dat ook voorbij." 

Jean en Suzanne

Meest gelezen