AFP or licensors

Oekraïne herdenkt gruweldaden in Boetsja 1 jaar geleden: "We zullen nooit vergeven"

In Oekraïne wordt vandaag herdacht dat het Russische leger zich exact een jaar geleden terugtrok uit Boetsja, een voorstad van Kiev. De dagen daarna kwamen gruwelijke beelden en verhalen naar boven, over massale executies, folteringen en verkrachtingen van Oekraïense burgers door de Russen.

Het is vandaag exact een jaar geleden dat het Russische leger zich terugtrok uit Boetsja en Irpin, voorsteden van de hoofdstad. Na ongeveer een maand belegering was de poging van Rusland om Kiev in te nemen, mislukt.

Toen de Russische strijdkrachten wegtrokken, werd duidelijk welke gruweldaden ze daar hadden begaan. Schokkende beelden van lijken van burgers op straat gingen de wereld rond. 

Bij veel van die mensen waren ook hun handen achter de rug gebonden, een teken dat ze geëxecuteerd werden. Er kwamen verschrikkelijke verhalen naar buiten over Russische folterkamers waar mensen werden omgebracht, en massale verkrachtingen door Russische soldaten van Oekraïense vrouwen en meisjes.

BEKIJK - De moordpartijen in Boetsja schokten de hele wereld:

Videospeler inladen...

President Zelenski heeft vandaag op een herdenkingsceremonie medailles uitgedeeld aan soldaten die Boetsja hebben bevrijd. Ook families van gesneuvelde soldaten kregen erkenningen. "Toen Boetsja bevrijd werd, werd de gruwelijke waarheid over wat er is gebeurd in de tijdelijk bezette gebieden aan de wereld getoond", sprak Zelenski.

Vanmorgen schreef hij ook op sociale media dat Oekraïne Rusland nooit zal vergeven voor wat er daar is gebeurd, en dat elke dader gestraft zal worden. Internationale onderzoekers zijn nog altijd bezig om bewijzen van Russische oorlogsmisdaden te verzamelen. 

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn er in heel de regio rond Kiev meer dan 1.100 burgers omgebracht, in Boetsja alleen al 461, waaronder ook tientallen kinderen. Rusland heeft altijd alles ontkend, en gezegd dat Oekraïne de beelden vervalst heeft.

Een van de hoofdstraten van Boetsja, bezaaid met lijken, 2 april 2022.
AFP or licensors

Meest gelezen