©Emile Tack

Inwoners noordelijk Meetjesland kunnen goedkoop met de taxi als er geen bus in de buurt is

Omdat het aanbod openbaar vervoer in het noordelijke deel van het Meetjesland heel beperkt is, start er op maandag 3 april een proefproject met taxicheques. In de gemeenten Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins kan je een taxicheque kopen ter waarde van 5 euro en je betaalt er zelf 2.5 euro voor. De gemeente past de andere helft bij. 

“Verplaatsingen maken vanuit het noorden van het Meetjesland is niet altijd evident”, vertelt Luc Feussels van het Plattelandscentrum. “Niet iedereen heeft een auto en het openbaar vervoer vanuit dat deel van het Meetjesland loopt soms moeizaam. Een verplaatsing maken naar de supermarkt, de bank, de gemeentediensten of gewoon een avondje uit is vaak een hele opgave. Daarom roepen we het systeem van de taxicheque in het leven.”

Het project duurt zes maanden en is een initiatief van de drie deelnemende gemeenten en het Plattelandscentrum Meetjesland. "Het systeem is heel eenvoudig", legt Luc Feussels van het Plattelandscentrum uit. "Je koopt de cheques aan op je gemeentehuis. Je belt één van de acht deelnemende taxibedrijven en op het einde van je rit betaal je met de cheques. Kost de rit twintig euro dan geeft je vier cheques af aan de chauffeur. ". 

Niet onbeperkt

De afstand van de ritten is wel beperkt. “Het is een systeem dat uitgewerkt werd op maat van onze gemeenten”, zegt Kaprijks Mobiliteitsschepen Hendrik Van de Veere (Het Kartel). “Ritten maak je over het grondgebied van Assenede, Kaprijke of Sint-Laureins. Je kan er mee tot 15 kilometer over de gemeentegrens trekken, zelfs tot in Nederland. Wie echter naar het ziekenhuis in Gent of naar de luchthaven in Zaventem wil, zal andere alternatieven moeten zoeken”. 

Meest gelezen