"Geef geen dure, snelle wagens aan jonge voetballers": verkeersinstituut Vias waarschuwt clubs na ongeval met OHL-speler

Verkeersinstituut Vias roept voetbalclubs op om geen dure, snelle sportwagens te geven aan jonge spelers. Aanleiding is het auto-ongeval van een voetballer van OH Leuven die met hoge snelheid in een sporthal werd gekatapulteerd. Vias vindt dat clubs strenger moeten zijn voor het gedrag van hun spelers in het verkeer.

De beelden zijn hallucinant. Voetballer Sofian Kiyine van Oud-Heverlee Leuven verloor gisterenavond de controle over zijn stuur, vloog met zijn wagen in de lucht en belandde in een sporthal.

Kiyine raakte zwaargewond, maar het had nog veel erger kunnen aflopen. Op het moment van het ongeval waren er zo'n 35 mensen in de sportzaal aanwezig. Het parket is een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden van het ongeval.

Videospeler inladen...

Verkeersinstituut Vias roept voetbalclubs op om jonge profvoetballers geen snelle sportwagens te geven en om hen beter te begeleiden. "Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt", zegt woordvoerder Stef Willems.

"Denk maar aan Jonathan Legear die een aantal jaar geleden 's nachts een tankstation geramd heeft. Er zijn ook al verschillende zware auto-ongevallen geweest waarbij jonge profvoetballers het leven hebben gelaten, zoals François Sterchele of Junior Malanda." 

BEKIJK - Stef Willems van Vias legt uit waarom vooral jonge profvoetballers vaker voor een politierechter moeten verschijnen:

Videospeler inladen...

Dat het vooral jonge profvoetballers zijn, heeft te maken met verschillende factoren, zegt Stef Willems. "Jonge mannen lopen sowieso meer risico op ongevallen, omdat ze onvoldoende risicobesef hebben. Jonge mannen overschatten ook vaker hun rijvaardigheden."

"Dat in combinatie met mannen die veel geld en veel vrije tijd hebben, die ook vaak een dure sportwagen krijgen zonder dat daar voorwaarden aan worden gekoppeld, maakt dat jonge profvoetballers vaker voor een politierechter komen of betrokken zijn bij dit soort ongevallen." 

Alles wat ze nodig hebben, is een sporttas en die kan ook in een kleine auto

Stef Willems, woordvoerder Vias

Strenger en betere begeleiding

Vias vindt dat voetbalclubs strenger mogen zijn voor het gedrag van hun spelers in het verkeer en daarbij beter begeleid moeten worden. "Profvoetballers worden bijgestaan door diëtisten, psychologen enzovoort, maar er wordt geen enkele aandacht besteed aan hoe ze zich gedragen in het verkeer", zegt Willems. "Dit soort ongevallen is niet goed voor het imago van alle voetbalclubs."

"Laat jonge profvoetballers een vorming volgen voor ze met zulke dure sportwagens mogen rijden. Zet bijvoorbeeld in hun contract dat ze zich moeten gedragen in het verkeer. Of geef hen gewoon kleinere, minder sportieve auto's. Al wat ze nodig hebben om te gaan trainen is een voetbaltas en die kan ook in een kleine wagen."

Meest gelezen