Vlaming verdiende vorig jaar gemiddeld 2.550 euro netto per maand

De gemiddelde werkende Vlaming van 20 tot 64 jaar heeft in 2022 een netto beroepsinkomen verdiend van 2.550 euro per maand. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Statistiek Vlaanderen.

De gemiddelde werkende Vlaming verdient dus meer dan 17 jaar geleden. In 2006 verdiende die gemiddeld nog 2.292 euro per maand netto. Dat is een stijging van 11 procent.  

Wat is het netto beroepsinkomen? 

Het netto beroepsinkomen is voor werknemers het bedrag dat onderaan het loonstrookje verschijnt. Het is wat overblijft als je de sociale bijdragen en de directe belastingen van het bruto beroepsinkomen aftrekt. 

Voor zelfstandigen gaat het om hun inkomen zonder belastingen en sociale bijdragen.

Sommige werkende Vlamingen hebben naast hun hoofdberoep als werknemer ook zelfstandige in bijberoep. In dat geval werden beide nettolonen samengevoegd.

De beroepsinkomen stegen het hardst tussen 2021 en 2022, met vier procent. Tussen 2020 en 2021 was er een lichte daling. Dat kan te wijten zijn aan de COVID-19-crisis en de steunmaatregelen, schrijft Statistiek Vlaanderen in hun persbericht. 

Vrouwen verdienen steeds meer

Van alle werkende Vlamingen verdiende 45 procent gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro netto. In 2006 verdiende slechts 38 procent van de werkende Vlamingen zoveel. 26 procent van de werkenden verdienden in 2021 meer dan 3.000 euro per maand, tegenover iets meer dan 17 procent in 2006. 

Bij werkende vrouwen steeg het beroepsinkomen sterker dan bij mannen. Ze verdienden in 2021 gemiddeld 25 procent meer dan in 2006. Het gemiddeld beroepsinkomen van werkende mannen steeg over dezelfde periode met 5 procent.

Over de cijfers:

De cijfers komen van een enquête die de Europese Unie jaarlijks voert. Statistiek Vlaanderen heeft daaruit de Vlaamse cijfers gehaald. De cijfers worden telkens berekend op de beroepsinkomens van het jaar voor de enquête.

De enquête werd in 2019 ingrijpend vernieuwd, laat Statistiek Vlaanderen weten. Daardoor is er een breuk in de tijdreeks is tussen 2018 en 2019.

De cijfers houden rekening met de inflatie van het recentste jaar. De bedragen van de jaren voor 2021 zijn omgerekend naar de bedragen van 2021. Het gaat dus telkens om een reële stijging en geen stijging veroorzaakt door de inflatie.

Meer informatie over de cijfers en de enquête vind je op de website van Statistiek Vlaanderen.

Meest gelezen