Facebook/@bbcdari

BBC start met schooltelevisie voor Afghaanse kinderen, gepresenteerd door vrouwen die Afghanistan zijn ontvlucht

De BBC start met schooltelevisie voor Afghaanse kinderen. De Britse openbare omroep hoopt zo onder meer meisjes te bereiken die sinds de machtsovername door de taliban niet meer naar school kunnen of mogen. Het programma wordt uitgezonden in de officiële Afghaanse talen Dari en Pasjtoe en gepresenteerd door vrouwen die Afghanistan in 2021 zijn ontvlucht.

"Dars" heet het nieuwe programma van de BBC, wat "les" betekent in het Dari en Pasjtoe, de twee officiële Afghaanse talen waarin het zal worden uitgezonden. Elke week komt er nieuwe aflevering van een halfuur, die vier keer per dag uitgezonden zal worden op het nieuwe kanaal BBC News Afghanistan.

Het programma zal daarnaast ook gevolgd kunnen worden op de Facebookpagina's BBC Dari en BBC Pashto en op de BBC-radio, zowel op FM, de korte golf als de middengolf.

"Dars" is bedoeld voor kinderen van 11 tot 16 jaar, inclusief meisjes die geen secundair onderwijs meer mogen volgen sinds de taliban in augustus 2021 de macht overnamen. De extremistische, islamistische beweging heeft de scholen voor meisjes naar eigen zeggen tijdelijk gesloten omdat ze niet aangepast zouden zijn aan de strenge regels van de taliban, maar het lijkt er op dat ze nog lange tijd zullen dichtblijven.

De BBC zal voor het nieuwe programma optimaal gebruik maken van de bestaande lesinhoud van BBC Bitesize, een gratis online-aanbod voor leerlingen in het Verenigd Koninkrijk. Al zullen er hier en daar wel aanpassingen gebeuren, zeggen de makers. "Weet een kind in de landelijke gebieden in Afghanistan bijvoorbeeld wat een pizza is als we het over breuken in wiskunde hebben? Of moeten we het dan over een groot rond brood hebben?", vertelt Mariam Aman, een van de producers.

Als ik een Afghaans tienermeisje was dat niet naar school kan, niet alleen het huis uit kan, geen basisrechten heeft, dan zou ik heel blij zijn als iemand me zou helpen en me iets zou leren.

Aalia Farzan, presentatrice

Het programma zal gepresenteerd worden door meerdere vrouwen die Afghanistan na de machtsovername door de taliban zijn ontvlucht. "Elke dag spreek ik veel Afghaanse meisjes die nog in het land zijn en ze vertellen me dat ze niet naar school kunnen", zegt Aalia Farzan, een van de presentatrices in het Dari. "Ze zijn erg hulpeloos en lijken soms hopeloos."

"Soms verplaats ik mezelf in hun schoenen en ik vraag ik me af wat ik zou moeten doen als ik in Afghanistan was en ik een tienermeisje was dat niet naar school kan, niet alleen het huis uit kan, geen basisrechten heeft. Ik zou heel blij zijn als iemand me zou helpen en me iets zou leren."

Sommige presentatrices spreken uit ervaring, want ook hen werd het in het verleden moeilijk gemaakt om naar school te gaan. "Ik was net klaar met 12 jaar school en mijn oudere broer en vader zeiden: dat is genoeg voor jou, je zou moeten trouwen", vertelt Shazia Haya, een van de Pasjtoe-presentatrices, die geboren werd in 1996, het jaar dat de taliban voor de eerste keer aan de macht kwamen.

Tot op de dag van vandaag leeft ze met de afkeuring van haar vader en broer. "Zelfs nu nog, als je mijn vader vraagt wat ik aan de universiteit heb gestudeerd of wat mijn favoriete vak op school was, weet hij het niet omdat hij niet geïnteresseerd was in mijn opleiding, enkel omdat ik een meisje ben."

Meest gelezen