Videospeler inladen...

Buren en vuilnisophalers redden slachtoffers van zware uitslaande brand in Deurne 

Vanmorgen heeft een zware brand gewoed in een appartementsgebouw in Deurne. Voor de brandweer ter plaatse kwam, zetten buurtbewoners met de hulp van voorbijkomende vuilnisophalers zelf een reddingsactie op. Uiteindelijk werden 13 personen voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. 

Op de hoek van de Lakborslei en de Van Dornestraat in Deurne heeft vanmorgen een zware uitslaande brand gewoed. Het vuur ontstond in een appartement op de tweede verdieping van het hoekpand. Daar is de schade zeer groot. Van de slaapkamer, waar de brand begon, schiet niets meer over. Op de derde verdieping is er rookschade. De eerste verdieping heeft vooral waterschade. De oorzaak van de brand moet nog verder onderzocht worden. De politie gaat er wel niet van uit dat er kwaad opzet in het spel is. 

"Toen we de melding binnenkregen rond kwart voor negen, was op camerabeelden al te zien dat het om een uitslaande brand ging", zegt Kristof Geens van de Antwerpse brandweer. "Nog voor we aankwamen, hadden heldhaftige buurtbewoners al een ladder tegen de gevel gezet en waren ze begonnen met het evacueren van mensen." Langs de ladder konden uiteindelijk drie kinderen en een volwassene aan de vlammen ontsnappen. 

BEKIJK - Ooggetuige en redder Christof blijft heel erg nuchter bij zijn heldendaad:

Videospeler inladen...

Het was voorbijganger Christof die zijn ladder gebruikte om bewoners te redden. "Ik ben de straat ingereden en zag de vlammen. Omstaanders riepen me en vroegen of ze m'n ladder mochten gebruiken. Er zaten toen nog mensen vast op de tweede verdieping. Toen ik boven op de ladder stond, stond ik oog in oog met een vader. Hij gaf me een voor een zijn kinderen aan. Hen hebben we naar beneden kunnen halen. De moeder durfde eerst niet naar beneden met de ladder. De brandweer heeft haar uiteindelijk wel naar beneden gekregen." 

Met dat eerste kind in je armen besef je wel even dat dit iets anders is dan met een boormachine boven op een ladder staan

Heldhaftige voorbijganger Christof

De reddende engel zelf zegt dat er niet veel in hem omging. "Op zo'n moment handel je gewoon. Ik weet dat ik een ladder heb en hoe ik die moet bedienen. Zo kan ik die mensen redden. Dat ging er in me om. Het instinct nam het over. Toen ik het eerste kind in m'n armen had, besefte ik wel even dat dit anders is dan met een boormachine op een ladder staan. Maar dan moet je gewoon verder. Je doet zoiets ook niet voor de heldenstatus." 

Minstens 13 slachtoffers waaronder 5 kinderen

Een exact cijfer voor het aantal aanwezigen in het gebouw op het moment van de brand hebben hulpdiensten voorlopig niet. Al zeker 13 slachtoffers, waaronder 5 kinderen, zijn overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging. Zij kregen allemaal veel rook binnen. Niemand verkeert in levensgevaar. Onder hen zijn ook twee vuilnismannen van een voorbijrijdende vuilniswagen. Zij stopten en beukten de deur van het gebouw open om mensen te redden. Ook hielpen ze bij de evacuatie via de ladder. 

Zeven andere mensen die aanwezig waren in het appartementsgebouw worden momenteel in de buurt opgevangen. Volgens de brandweer zal er al zeker op korte termijn opvang nodig zijn voor de bewoners van het pand. 

Meest gelezen