Videospeler inladen...

Paus Franciscus (86) heeft het ziekenhuis verlaten en maakt een grapje: "Ik ben nog altijd in leven"

Paus Franciscus heeft het ziekenhuis alweer verlaten, na een opname van enkele dagen wegens een bronchitis. Bij het verlaten van het ziekenhuis grapte de paus: "Ik ben nog altijd in leven." Of hij tijdens de komende drukke paasperiode alle geplande vieringen zal leiden, is nog niet duidelijk.

De leider van de Rooms-Katholieke Kerk werd afgelopen woensdag in het ziekenhuis opgenomen met een infectie aan de luchtwegen. Een dag later bleek dat hij bronchitis had, een ontsteking in de buisjes van de longen. Hij kreeg daarvoor antibiotica via een infuus.

De gezondheidstoestand van de paus verbeterde daardoor duidelijk en hij kon zijn werk voortzetten vanuit het ziekenhuis. Vandaag heeft hij het ziekenhuis verlaten. "Ik ben nog altijd in leven", grapte hij bij het verlaten van het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

De paus staat voor een erg drukke week. Morgen is Palmzondag, de laatste zondag voor Pasen en de laatste zondag van de vastenperiode. Daarna begint de Goede Week. In die week voor Pasen gaat de paus normaal verschillende vieringen voor. Volgens het Vaticaan zal de paus morgen de mis op het Sint-Pietersplein naar aanleiding van Palmzondag zeker bijwonen. Het is nog niet duidelijk of hij ook alle andere vieringen zal leiden.

BEKIJK - Een opgewekte paus Franciscus verlaat het ziekenhuis in Rome en spreekt de pers toe:

Videospeler inladen...

Paus Franciscus staat al tien jaar aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, maar sukkelt de laatste tijd steeds meer met zijn gezondheid. Sinds halfweg vorig jaar beweegt hij zich deels voort in een rolstoel door chronische kniepijn. Enkele jaren geleden onderging hij een zware operatie aan zijn dikke darm.

Ook reizen wordt door gezondheidsproblemen steeds moeilijker. Zo moest hij vorig jaar nog verschillende geplande bezoeken annuleren.

Toch heeft hij recent nog laten weten dat hij niet denkt aan aftreden. Zijn onlangs overleden voorganger paus Benedictus XVI heeft dat indertijd wel gedaan.

De paus signeert het gipsverband van een kind bij het verlaten van het Gemelli-ziekenhuis in Rome.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen