Foto Bas De Wilde

Vlasbrug tussen Waregem en Wielsbeke geopend

Tussen Waregem en Wielsbeke is de Vlasbrug geopend, een brug voor voetgangers en fietsers over de Leie. Vanaf de brug hebben ze een mooi uitzicht op de Leievallei en kunnen ze genieten van de natuur en de toeristische trekpleisters op beide oevers.

De Vlasbrug over de Leie tussen Wielsbeke en Waregem is officieel ingewandeld en ingefietst. Niet alleen fietsers en voetgangers kunnen nu de Leie over, ook voor wie in een rolwagen zit is het een veilige oversteekplaats. Dat merkt gemeenteraadslid Ann Vanheusden uit Waregem (CD&V): "Als het mooi weer is kom ik vaak wandelen langs de Leie en nu hier ook aan de overkant geraken maakt het veel aangenamer." Van op de brug heb je een prachtig uitzicht op de Leievallei. 

Naam verwijst naar de streek

De naam van de brug verwijst naar de vroegere vlasnijverheid in de streek. Sinds de 19de eeuw zorgde die voor veel welvaart. "De brug is ook een extra troef voor toeristen", zegt Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) van Westtoer en gedeputeerde van de provincie. "Het is een mooie rustplek. En er komt later nog een picknickplek."

Stalen constructie

De brug is van staal. Ze is in totaal 165 meter lang met een overspanning van 60 meter over de Leie. Voor de schepen die eronder varen is de doorvaarhoogte zo'n 7 meter.

Prijs

De brug heeft 2, 62 miljoen euro gekost. Daarvan hebben Wielsbeke en Waregem ongeveer 1/3de betaald. Er waren subsidies van de provincie en van Europa. De Vlaamse Waterweg investeert 2,7 miljoen in het project.

Meest gelezen