Zeer natte en sombere maand maart, maar na regen komt zonneschijn

De maand maart was nat en somber. De afgelopen maand telde 24 neerslagdagen, slechts 83 uur zonneschijn en maar 1 dag met een heldere hemel. Er is beterschap op komst, want komende week gaat de zon zich meer laten zien. Het blijft wel fris. 

Vooral paraplu's en winterjassen in maart. De regen viel op 24 dagen tijd, terwijl er normaal gezien 15,7 neerslagdagen zijn in maart. Het was van 2008 geleden dat de maand er zoveel telde, volgens het KMI. Tijdens 13 dagen viel er neerslag die geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestond. De dikste sneeuwlaag van 28 centimeter, werd op 8 maart gemeten in Mont-Rigi (Weismes).

In Ukkel kwam de zonneschijn maar 83 uur en 8 minuten door, terwijl dat normaal 125 uur en 45 minuten is. Er werd ook maar 1 dag met een heldere hemel geregistreerd. Wat wel normaal bleef deze maand, is de temperatuur. De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedroeg 7,5 graden Celsius. De maand begon wel kouder: op 1 maart werd de laagste minimumtemperatuur van -9,8 graden gemeten. 

Na regen komt zonneschijn

In maart hadden we geen zonnebril nodig, maar vanaf volgende week kan dat snel veranderen. Vandaag start nog betrokken met regen en sporadische korte droge periodes, maar het wordt elke dag een beetje zonniger.   

Zondag blijft het nog betrokken, maar in het noordwesten kunnen er vooral vanaf de middag opklaringen voorkomen. Enkel ten zuiden van Samber en Maas valt er soms nog lichte regen in de namiddag. De maxima liggen tussen 5 en 9 graden. 

Tijdens de nacht van zondag op maandag trekt de lage bewolking weg naar Frankrijk en klaart het overal uit. Het kwik zakt daardoor onder het vriespunt van -2 tot 2 graden. Het blijft maandag koud bij maxima tussen 5 en 10 graden, maar de zon komt stilaan tevoorschijn. 

Na een vrieskoude start, klimt het kwik op dinsdag naar waarden tussen 4 graden in de Hoge Venen en 9 graden aan zee. We krijgen een afwisseling van brede zonnige perioden en wolkenvelden. En ook woensdag, donderdag en vrijdag staat er veel zon op het programma.

BEKIJK - De kletsnatte maand maart in cijfers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen