Radio2

Ravels ontvangt mooiste alpaca's van het land

Ongeveer 140 alpaca's trekken vandaag de aandacht in de voormalige NAVO-hallen in Ravels. Daar vindt de jaarlijkse nationale voorjaarsshow van de Alpaca Association Benelux plaats. "Per leeftijdscategorie en kleurklasse wordt hier de mooiste alpaca van België verkozen", legt alpacakweker Gunther Willems uit.  

In de NAVO-hallen in Weelde bij Ravels verkiest de Alpaca Association Benelux vandaag de mooiste alpaca's van België. Ongeveer 140 dieren, afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse Andes, doen mee. "Alle geregistreerde Belgische kwekers kunnen deelnemen", vertelt kweker Gunther Willems. "De dieren worden ingedeeld in categorieën op basis van leeftijd en kleur. Er zijn ook twee soorten alpaca's. Enerzijds is er de Huacaya alpaca met zijn hoog teddybeer gehalte. Anderzijds heb je de Suri alpaca die meer dreadlocks lijkt te hebben."

De 140 alpaca's worden beoordeeld door een Engelse keurmeester. "Zij kijkt naar hoe het dier wandelt en hoe het zich gedraagt. Ook de lichaamsbouw wordt beoordeeld. Het gaat hier om 40 procent van de punten. De overige punten zijn te verdienen door de kwaliteit van de vacht. Daarbij wordt gelet op lengte, fijnheid, dichtheid, de uniforme kleur en de uniformiteit van de golfjes in de vacht." 

Radio2

De knuffelfactor

Kweker Gunther Willems schat dat we ondertussen aan een 140-tal geregistreerde eigenaars van alpaca's zitten in België. "De recente populariteit valt echt wel te verklaren door de aaibaarheidsfactor. Een hert, een schaap of een geitje zijn leuk, maar deze dieren hebben een zeer hoog knuffelgehalte en leveren bovendien een van de betere wolsoorten in de wereld." 

Als je na het zien van de foto's eraan denkt om zelf een alpaca te kopen, moet je je volgens de kweker eerst zeer goed laten informeren. "De herkomst van een alpaca is belangrijk. Door de populariteit is er een handeltje ontstaan. Sommige handelaars importeren dieren zonder in te zitten met hun gezondheid. Informeer je dus goed over zowel het dier als de verkoper. Erkende kwekers bij onze federatie staan bekend om goed onderhouden en goed opgevoede dieren." 

Meest gelezen