Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Al 1.000 Franse agenten en hulpverleners gewond geraakt bij pensioenprotest, 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door politie

Bij het pensioenprotest in Frankrijk zijn tot nog toe al meer dan 1.000 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken gezegd. Tegelijkertijd lopen er ook 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

Al enkele maanden wordt in Frankrijk geprotesteerd tegen de pensioenhervorming die de Franse regering wil doorvoeren. Sinds 16 maart, de dag waarop de regering de plannen doordrukte zonder stemming in het parlement, vinden zelfs dagelijks demonstraties plaats. En die lopen geregeld uit de hand, vooral in de hoofdstad Parijs.

Bij die confrontaties tussen relschoppers die zich onder de betogers hebben gemengd en de ordediensten, zijn tot dusver al zeker 1.093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gezegd in een interview met Journal du Dimanche.

Daarnaast zijn er sinds 16 maart volgens de minister 2.579 gevallen van brandstichting en 316 gevallen van beschadiging van openbare gebouwen vastgesteld. Een van de opvallendste voorbeelden daarvan was de brand die gesticht werd aan het stadhuis van Bordeaux, toen de houten toegangspoort in brand werd gestoken.

Maar ook de ordediensten zelf krijgen veel kritiek. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de politie van buitensporig geweld en willekeurige arrestaties van scholieren en voorbijgangers. Ook de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa uitte al haar bezorgdheid. Volgens de minister lopen er intussen al 38 onderzoeken naar het gedrag van de ordediensten.

Toch blijft Darmanin de ordediensten steunen. "Als het gewelddadig wordt en relschoppers en ultralinks zich erin mengen, dan is het de plicht van handhavers van de wet om dat te stoppen."

De vakbonden hebben intussen een nieuwe landelijke stakingsdag aangekondigd voor donderdag 6 april.

BEKIJK - Relschoppers stichtten brand in het stadhuis van Bordeaux (23/3/22):

Videospeler inladen...

Meest gelezen