Russische tanks in Oekraïne.
Russian Defense Ministry Press Service

Britse ministerie van Defensie: "Alcoholgebruik een van de oorzaken van Russische verliezen in Oekraïne"

Alcoholgebruik is een van de oorzaken van de grote verliezen van het Russische leger in Oekraïne. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, op basis van bevindingen van de eigen inlichtingendiensten. "Russische commandanten beschouwen het misbruik als bijzonder schadelijk voor de gevechten."

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, eind februari vorig jaar, verloor Rusland volgens schattingen van het Britse ministerie van Defensie ongeveer 200.000 manschappen, omdat ze omkwamen of gewond raakten.

In veel gevallen was dat volgens het ministerie niet te wijten aan vijandelijkheden, maar aan het "wijdverspreide alcoholmisbruik", bij de Russische troepen. "Russische commandanten beschouwen het alcoholmisbruik als bijzonder schadelijk voor de effectiviteit van de gevechten", zegt het ministerie.

Begin deze week maakte een Russisch kanaal op de berichtenapp Telegram gewag van een "extreem hoog" aantal incidenten, misdrijven en doden vanwege alcoholmisbruik in het leger, is in een nieuwe update van het ministerie te lezen. Zwaar drinken is alomtegenwoordig in de Russische maatschappij en wordt stilzwijgend aanvaard als deel van het soldatenleven, ook bij gevechten.

 Andere belangrijke oorzaken voor de verliezen die niet gelinkt zijn aan gevechten zijn vermoedelijk ook een slechte wapenopleiding, verkeersongevallen en de weersomstandigheden, waardoor bijvoorbeeld onderkoeling optreedt. 

Sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne publiceert het Britse ministerie van Defensie dagelijks updates over de oorlog. Op basis van informatie van de inlichtingendiensten wil de Britse regering een ander narratief bieden dan de Russische voorstelling van de feiten, maar wil ze ook de bondgenoten bij de les houden. Moskou beschuldigt Londen van een desinformatiecampagne.

Meest gelezen