Hoe win je hoofden en harten in tijden van polarisering en nepnieuws? 

Al meer dan 20 jaar broedt woede en frustatie in de VS. De onrust in de hoofden creëerde het Trumpisme en de woedegolf die niet meer is gaan liggen de afgelopen 10 jaar. De Amerikaanse schrijver en journalist Anand Giridharadas schreef een boek over hoe je opnieuw bruggen kunt bouwen tussen mensen, ook in tijden van nepnieuws en heftige polarisering. VS-correspondent Björn Soenens sprak met hem in een nieuwe aflevering van de podcast "Björn in the USA".

Het volk revolteerde de afgelopen jaren in essentie tegen een onrechtvaardige economie die hen achterop liet hinken en hun welvaart deed slinken. Veranderen is verdomd lastig. Je vraagt aan miljoenen mensen die slecht in hun vel zitten om duizelingwekkende veranderingen te accepteren of te omarmen.

Er is vijandschap tussen Amerikanen onderling. Men scheldt mekaar uit. Men jouwt mekaar uit. Maar het kan ook anders. Als iedereen dénkt dat iedereen vastzit in zijn eigen denk- en leefbubbel, als elke Amerikaan zich opsluit in de eigen loopgraven, dan verandert er niets. Mààr, zegt Anand Giridharadas, het kan écht anders. Door te luisteren, door mekaar op zijn minst te proberen te begrijpen en te verstaan. In zijn boek The Persuaders komen de bruggenbouwers, de overtuigers aan het woord. Mensen die andere mensen niet zomaar afschrijven of beschimpen, ook al denken ze totaal anders.

Giridharadhas reikt in de 39e aflevering van de tweemaandelijkse podcastreeks "Björn in the USA" recepten aan om de politiek beter te maken, om de polarisering op te heffen, en over hoe je nepnieuws toch kan bekampen (en het is verrassend genoeg niet door fact checks!). Luister mee naar de verrassende inzichten voor een betere samenleving in deze podcast waarin Björn Soenens praat met Anand Giridharadas. De klankmontage is van Daan Wallis. 

Luister mee naar aflevering 39 van de tweemaandelijkse podcast "Björn in the USA".

Meest gelezen