Ingrid Depraetere

Archief van Belgisch trekpaard komt terecht in museum van trekpaard in Vollezele: “Plaats waar het thuishoort”

Het museum van het Brabants trekpaard in Vollezele bij Galmaarden krijgt nu ook het volledige archief over het trekpaard. Dat lag voorheen in een huis van de Koninklijke Maatschappij van het Belgisch Trekpaard in Brussel. Maar nu krijgt het dus een definitieve plaats in Vollenzele.

In het oud-gemeentehuis van Vollezele is het museum van het Brabants trekpaard ondergebracht. Daar kom je meer te weten over de geschiedenis van het trekpaard. Maar nu krijgt het museum ook het hele archief van de Koninklijke Maatschappij voor het Belgisch Trekpaard. Het gaat om een stamboek, documenten, tekeningen, foto’s, schilderijen en beeldhouwwerken. Het archief moest verhuizen omdat de woning waarin alles werd ondergebracht verkocht werd.

“We moesten plots al ons erfgoed op een andere plaats krijgen”, zegt Jan De Boitselier, voorzitter van de Koninklijke Maatschappij voor het Belgisch Trekpaard. “We zijn dan in contact gekomen met Zender, de erfgoedmaatschappij van onder andere het Pajottenland. Ze hebben ons geholpen met de inventaris en ons in contact gebracht met het museum voor het Brabants trekpaard in Vollezele, en dat is toch een beetje thuiskomen.”

Bakermat van Belgisch trekpaard

Vollezele is dan ook de bakermat van het Belgisch trekpaard. “Kwekers uit Vollezele waren indertijd de wereldkampioen van het Brabants trekpaard in Parijs. Dat was echt de basis van het ontstaan van het stamboek, dat opgericht is in 1886. Dat was toen een keurmerk, een label voor de beste trekpaarden van de wereld. Dat was ons belangrijkste exportproduct, belangrijker dan kolen en staal samen. Ze werden verkocht aan Amerika, Rusland, Mexico. De hele wereld heeft Belgische trekpaarden gekocht, ook onze omringende landen.” 

“We willen het Belgisch trekpaard levend houden met het museum en de fokkerij die we hier in Vollezele nog hebben. Het is heel belangrijk dat ons archief ontsloten wordt. Het is toegankelijk voor een breed publiek, maar ook voor mensen die onderzoek willen doen. Dit is echt een ideale plaats daarvoor”, Jan De Boitselier.

Meest gelezen