Proces rond massale matchfixing in het tennis van start: wie staat er terecht?

In de rechtbank van Oudenaarde gaat een proces rond internationale tennisfraude van start. 28 personen worden verdacht van grootschalige matchfixing in de tenniswereld. 

De bal ging aan het rollen in 2018, toen de onderzoeksrechter in Oudenaarde vijf verdachten aanhield op verdenking van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Onder hen ook de 32-jarige Armeniër Grigor S., het vermoedelijke kopstuk van de bende. Hij zou een internationaal netwerk hebben aangestuurd dat grote winsten kon opstrijken door minstens 375 tenniswedstrijden te vervalsen. 

Daarnaast zou ook een tweede verdachte, volgens het Openbaar Ministerie de "financiële directeur" van de operatie, een grote rol hebben gespeeld. De advocaat van Grigor S., Dimitri Margery, ontkent dan ook dat zijn cliënt de spilfiguur was in de zaak. De "financiële directeur" zou meer dan 8 miljoen euro winst hebben gemaakt. Voor Grigor S. vraagt het Openbaar Ministerie om 600.000 euro winst verbeurd te verklaren. 

"Men noemt mijn cliënt altijd de leider van de hele organisatie, maar ik denk dat dit nu wel in een ander daglicht wordt geplaatst", reageert meester Margery. 

Internationaal onderzoek

Volgens het federaal parket zou een Armeens-Belgische bende tussen 2014 en 2018 verschillende wedstrijden hebben vervalst door tennissers in lagere klassen om te kopen. Op die manier probeerden ze tenniswedstrijden te beïnvloeden en konden ze met voorkennis (succesvol) gokken op die omgekochte wedstrijden. Er werd vooral gewed op kleinere toernooien waar geen camera's aanwezig waren. 

De zaak kreeg ook een internationaal kantje. Er volgden heel wat huiszoekingen in heel Europa, en ook de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI werd op een bepaald punt betrokken in het onderzoek. Maar omdat de zaak werd opgestart in Geraardsbergen, komt de zaak nu voor in Oudenaarde. 

Kinderen die opkijken naar hun tennishelden moeten er op kunnen vertrouwen dat zij spelen om te winnen, en dat er geen afspraken worden gemaakt met tennisspelers.
Mathieu Baert, advocaat voor ITIA

Ook voor ITIA, de International Tennis Integrity Agency, is dit een belangrijk proces. "De ITIA spendeert heel veel geld aan zulke onderzoeken, en ik denk dat we daar vandaag de resultaten van zien, en dat het loont om onderzoek te doen naar matchfixing", zegt advocaat Mathieu Baert, die ITIA vertegenwoordigt. "Kinderen die opkijken naar hun tennishelden moeten er op kunnen vertrouwen dat zij spelen om te winnen, en dat er geen afspraken zijn gemaakt met tennisspelers. De tenniswereld zal er vandaag alles aan doen om dat te stoppen." 

BEKIJK - ITIA wil met het proces de naam van de sport zuiveren:

Videospeler inladen...

Het proces moest normaal gezien in maart van start gaan, maar werd al meteen op de eerste dag geschorst. De advocaten van enkele beklaagden vonden dat het dossier onvolledig en ontoegankelijk was. De rechtbank schorste daarop de zitting om een tussenvonnis uit te spreken. In dat tussenvonnis oordeelde de rechtbank intussen dat het proces toch verder kan gaan.

Drie Belgische tennisspelers

In totaal staan 28 verdachten terecht. Voor Grigor S., het kopstuk van de Belgisch-Armeense bende, vordert het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 5 jaar, een boete van 8.000 euro en de verbeurdverklaring van de gokwinsten. Ook drie Belgische tennisspelers staan terecht. Zij riskeren een gevangenisstraf van 12 maanden en een boete van 800 euro.

De tennisspelers zelf schreeuwen hun onschuld uit, zegt hun advocaat Walter Van Steenbrugge. "De gsm-nummers van mijn cliënten zijn teruggevonden op het toestel van de spilfiguur in deze zaak. Maar die persoon dweilde alle wedstrijden af en probeerde contact op te nemen met zo veel mogelijk spelers."

De drie tennisspelers werden ook voor onbepaalde tijd disciplinair geschorst door de tennisbond, en kunnen niet meer deelnemen aan wedstrijden. "Hun professionele carrière, die veelbelovend was, is daarmee tot een abrupt einde gekomen." 

De duurtijd van dit proces is gelijkaardig aan dat van de terroristische aanslagen en het gaat hier toch niet om rocketscience?
Walter Van Steenbrugge, advocaat van de drie Belgische tennisspelers

Meester Van Steenbrugge klaagt ook de duurtijd van het proces aan. De feiten kwamen in 2018 aan het licht, maar het duurde tot nu vooraleer er een echt proces kwam. "Het is lastig dat je pas na vijf jaar het woord krijgt. Begin nu maar eens te bewijzen dat je jouw wedstrijden van 2018 op een correcte manier hebt gespeeld."

"De duurtijd van dit proces is gelijkaardig aan dat van het proces rond de terroristische aanslagen van 2016. En het gaat hier toch niet om rocketscience, maar om een vrij eenvoudige aanklacht", aldus Van Steenbrugge.

BELUISTER - Advocaat Walter Van Steenbrugge legde in 'De ochtend' uit waarom zijn cliënten volgens hem onschuldig zijn:

Meest gelezen