Omstreden professor stapt naar Raad van State tegen UGent omdat zijn handboek niet langer gebruikt mag worden

De advocaat van professor Mattias Desmet kondigt aan dat hij naar de Raad van State trekt tegen de beslissing van de UGent om zijn handboek psychologie niet langer toe te laten in opleidingen. 

UGent-professor Mattias Desmet trekt naar de Raad van State tegen de beslissing van de universiteit om zijn handboek "Psychologie van het totalitarisme" niet langer te gebruiken. Dat verneemt Belga bij zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. Die spreekt van een "beslissing die het lessenpakket van mijn cliënt aanzienlijk reduceerde en zijn reputatie als lesgever ernstig schaadde".

Desmet kwam vorig jaar in opspraak na controversiële uitspraken in een uitzending van de Amerikaanse complotdenker Alex Jones. Daar had hij onder meer verklaard dat hij had gezien hoe in een Belgisch ­ziekenhuis een openhartoperatie zonder verdoving was uitgevoerd, onder hypnose. Die bewering bleek een leugen. Hij deed ook controversiële uitspraken bij de Amerikaanse presentator Tucker Carlson, die begin deze week vertrok bij de rechtsconservatieve opiniezender Fox News.    

In eigen land was hij zeer kritisch voor het gevoerde coronabeleid. Maar de Gentse universiteit hield Desmet wel in dienst. In februari oordeelde de Commissie voor de Wetenschappelijke Integriteit evenwel dat er slordigheden in het werk van de professor zitten en dat het deels gebaseerd is op verouderde wetenschap.

Overleg februari leverde niets op

De psycholoog moest ook bijkomende perspectieven respecteren in het vak Cultuur- en Maatschappijkritiek, waarvan hij nog 50 procent van de hoorcolleges mocht geven. Een collega-professor van de vakgroep werd aangesteld tot verantwoordelijke lesgever. Het vak kreeg een nieuwe invulling.

Desmet ging niet akkoord en vroeg in februari een onderhoud met de Raad van Bestuur van de universiteit. Dat orgaan wordt sinds enkele maanden voorgezeten door Europees parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) en bestaat uit een 30-tal leden uit alle hoeken van de universiteit. Maar de raad heeft de vraag op 3 maart afgewezen en verklaarde het beroep "onontvankelijk".

Van Steenbrugge ziet reden om de zaak juridisch te escaleren en trekt dus naar de Raad van State. "Gezien mijn cliënt de kans niet kreeg zich te verdedigen tegenover de universiteit, werd de beslissing van 25 januari 2023 aangevochten bij de Raad van State", laat de pleiter weten. "Deze procedure werd ingesteld op 25 maart 2023 en is nu hangende bij de Raad van State." De universitaire leiding reageert vrijdag niet inhoudelijk op het nieuws. "Waarvan akte", laat rector Rik Van de Walle vrijdagvoormiddag weten.

Meest gelezen