Politie Geraardsbergen/Lierde trekt 7 rijbewijzen in voor gsm-gebruik achter stuur: "Alleen strenge straf helpt"

De politie van Geraardsbergen en Lierde heeft extra gecontroleerd op gsm-gebruik in de auto. Bij verschillende acties zijn zeven rijbewijzen ingetrokken voor vijftien dagen. Die strenge straf kan de politie in Oost-Vlaanderen nu  sneller uitschrijven voor wie de gsm gebruikt achter het stuur. "Dat is nodig om het bewustzijn te vergroten."

Het parket in Oost-Vlaanderen heeft begin deze maand nog gevraagd aan de politiezones om streng op te treden tegen gsm-gebruik achter het stuur. Als een chauffeur door te gsm'en achter het stuur verkeersonveilig rijdt, dan moet hij het rijbewijs afgeven voor vijftien dagen.

Dat is ook het geval als het om een professionele bestuurder gaat of als de chauffeur al eerder een boete heeft gekregen voor gsm-gebruik in de wagen. Tijdens recente controleacties heeft de politiezone Geraardsbergen/Lierde die richtlijnen meteen toegepast: zeven bestuurders verliezen tijdelijk hun rijbewijs. 

Politie voelt zich sterker

"In nog geen twee uur tijd moesten wij al acht bestuurders bekeuren omdat ze hun gsm gebruikten in de auto", vertelt Karolien De Turck van de politie. "Wij doen veel inspanningen om mensen bewust te maken van de gevaren van gsm-gebruik, ook op onze sociale media, maar de resultaten van onze recentste controle zijn opnieuw alarmerend."

"We voelen ons wel gesterkt nu we makkelijker de rijbewijzen kunnen intrekken. Dat is geen kleine straf en daar zijn we ons ook van bewust. Mensen moeten op hun werk raken, dus dat heeft een enorme impact. Helaas lijken we enkel op die manier voor een gedragsverandering te kunnen zorgen. Gewoon melden dat gsm-gebruik verboden en gevaarlijk is, helpt jammer genoeg niet." 

Meest gelezen