Check de datum op je rijbewijs of het kan je duur komen te staan: wat moet je doen als je rijbewijs binnenkort vervalt?  

Met welk rijbewijs rijd jij rond? Als het antwoord "zo eentje in bankkaartmodel" is, check je best even de vervaldatum. Want dit jaar vervallen maar liefst 425.000 rijbewijzen en rondrijden met zo'n vervallen rijbewijs kan je duur komen te staan. We zetten op een rijtje wat je allemaal moet doen. 

We beginnen met een vleugje geschiedenis. Het is misschien moeilijk in te denken, maar pas in 1967 werd het rijbewijs voor het eerst ingevoerd in ons land. Ervoor mocht iedereen - die oud genoeg was weliswaar - rondrijden. De echte ommekeer kwam zelfs pas twee jaar later, met de invoering van het theoretische examen. Tot dan mocht iedereen gewoon langslopen op het gemeentehuis om een rijbewijs af te halen. En pas in 1977 trad het praktijkexamen in voege.

Sinds 1967 zijn er wel wat veranderingen doorgevoerd. Intussen zijn er vier modellen van het rijbewijs in omloop in ons land. In 1989 kwam er een eerste verandering, gevolgd door een tweede in 1998.

BEKIJK - Zo werd het nieuwe rijbewijs in 1998 voorgesteld in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

De - voorlopig - laatste en grootste verandering kwam er in 2010. Toen zeiden we adieu tegen de papieren rijbewijzen en kwam het elektronische rijbewijs in bankkaartformaat op de markt. Eerst als proefproject, waarna het in 2013 breder uitgerold werd. 

BEKIJK - In 2010 ontving de 86-jarige Eugène uit Liedekerke als eerste een elektronisch rijbewijs:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de verschillende modellen, achtereenvolgens uit 1967, 1989, 2004 en 2010. 

Wat als ik een papieren rijbewijs heb?

Met welk rijbewijs loop jij nog rond? Er is een grote kans dat je je portefeuille opentrekt en vaststelt: met het papieren. Dat is ook perfect in orde. Pas op 19 januari 2033 moet de volledige omschakeling van het papieren naar het rijbewijs in bankkaartmodel gebeurd zijn.

Daar is wel één kanttekening bij te maken (en ook daarvoor kijk je best eens in je portefeuille): je moet nog steeds lijken op de foto op je rijbewijs. "Net zoals bij je identiteitskaart of reispas moet je herkenbaar zijn", benadrukt Mich Vergauwen van VAB. "Dat is natuurlijk wel wat vatbaar voor interpretatie, maar je kan daar effectief een boete voor krijgen." Hij raadt dan ook aan om je rijbewijs te vernieuwen als de foto niet meer overeenstemt met de realiteit. Ook als je rijbewijs gestolen wordt, verloren, beschadigd of onleesbaar geraakt of ingetrokken is, wordt je rijbewijs ingeruild door het nieuwere exemplaar. 

Er is nog een "risico" verbonden aan de papieren versie: het kan moeilijker zijn om een auto te huren in het buitenland. Vooral het rijbewijs voor 1989 kan problemen opleveren, omdat de voertuigklasse daar niet vermeld wordt. "Als je in het buitenland een auto huurt of je rijbewijs moet tonen aan de politie, krijg je soms te horen dat dit geen écht rijbewijs is", vertelt Vergauwen. "Niet alle buitenlandse politiediensten kennen dat oude, Belgische rijbewijs nog en er worden soms andere richtlijnen gehanteerd."

Wat als ik al een nieuw rijbewijs heb?

Een van de grootste verschillen is dat er nu een vervaldatum op je rijbewijs staat. Die vind je onder punt 4b op je rijbewijs. Het nieuwe rijbewijs is slechts 10 jaar geldig. Dat betekent dat de rijbewijzen die in 2013 afgeleverd werden dit jaar vervallen. Dat zou dit jaar dus al voor 425.000 mensen het geval zijn. 

Tot nu toe word je bovendien niet verwittigd als je rijbewijs bijna vervalt, al komt daar nu wel verandering in. De komende tijd zullen de eerste herinneringsbrieven de deur uitgaan.  

Als je merkt dat de vervaldatum dichterbij komt, moet je contact opnemen met je stad of gemeente om je rijbewijs te vernieuwen. Nog goed om te weten: normaal gezien moet je geen nieuw theoretisch of praktisch rijexamen afleggen. Een nieuw rijbewijs kost ongeveer 25 euro, al kan de prijs per gemeente ietwat verschillen. 

Rondrijden met een vervallen rijbewijs kan je duur komen te staan, want er staan in theorie momenteel boetes op tot 2.000 euro en zelfs gevangenisstraffen. Ook de verzekering kan moeilijk doen en een schadevergoeding weigeren als je rondrijdt met een vervallen rijbewijs. CD&V heeft nu een wetsvoorstel ingediend om dat aan te passen.

Maar tot dan kijk je de datum toch maar best eens na.

Meest gelezen