Videospeler inladen...

Oekraïense president Zelenski: "We hebben meer tijd nodig voor ons tegenoffensief"

Oekraïne is nog niet klaar voor zijn veelbesproken tegenoffensief. Dat zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een interview met EBU. "We verwachten nog meer wapens van het Westen, die we nodig hebben om ons tegenoffensief te versterken." 

European Broadcasting Union (EBU), het samenwerkingsverband van publieke omroepen en de organisator achter het Eurovisiesongfestival, wist de Oekraïense president Volodimir Zelenski te strikken voor een interview. De zangwedstrijd bleef niet onbesproken, al was logischerwijze vooral de oorlog met Rusland het gespreksonderwerp van dienst.

Zo temperde Zelenski min of meer de verwachtingen rond het veelbesproken tegenoffensief van Oekraïne om zoveel mogelijk gebied op Rusland te heroveren. "Hij leek de boot wat af te houden", duidt Ruslandkenner Marijn Trio in "De ochtend" op Radio 1. "Hij gaf te kennen dat de wapens van het Westen stap voor stap komen, en dat ze meer tijd nodig hebben."

Met de wapens die ze nu voorhanden hebben, zou het verlies volgens Zelenski te groot zijn. "Des te sterker ze staan, des te langer het tegenoffensief kan duren en des te verder ze de Russen kunnen terugdrijven." Over wanneer dat tegenoffensief er dan wel aankomt, wilde de Oekraïense president niets kwijt. "Dat is natuurlijk deel van de communicatiestrategie", aldus Trio.

BEKIJK - "We hebben meer tijd nodig", aldus Zelenski over het Oekraïense tegenoffensief:

Videospeler inladen...

Steun uit het Westen

Zelenski blijft hoopvol: tegen de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2024 is volgens hem de strijd gestreden en de oorlog tegen Rusland gewonnen. "Hij maakt zich ook geen zorgen dat de steun van de Verenigde Staten zal afnemen naarmate de verkiezingen daar dichterbij komen. Ondanks alle interne problemen, blijft die steun van zowel de Democraten als de Republikeinen heel groot."

Het Westen drukt hij op het hart de sancties tegen Rusland vol te houden. "Volgens Zelenski zijn die maatregelen namelijk tot op het front te merken. Zo kunnen de Russen momenteel moeilijker artilleriegranaten produceren, waardoor er minder artilleriebeschietingen zijn."

Eurovisiesongfestival

Zelenski’s prioriteiten liggen bij zijn volk – "het is vooral droevig dat er mensen op ons land sterven" – maar hij vindt het wel jammer dat het Eurovisiesongfestival niet in Oekraïne, maar het Verenigd Koninkrijk doorgaat.

"Ik heb veel respect voor Groot-Brittannië, maar als wij het niet konden organiseren, dan had het in een buurland zoals Polen of Slowakije moeten doorgaan. Er wonen momenteel miljoenen Oekraïners in Polen. Het had hen het gevoel kunnen geven dat het leven doorgaat."

Meest gelezen