Foto: Geert Vanhessche

Zonneparking moet Transfosite in Zwevegem helpen om energieneutraal te worden

Op de Transfosite in Zwevegem wordt een zonneparking aangelegd. Dat is een overdekte parking waar zonnepanelen op liggen. De elektriciteit zal dienen voor de verscheidene organisaties op de site. Op termijn moet die volledig energieneutraal worden.

Op de Transfosite in Zwevegem zijn de werken gestart voor een zonneparking. Dat is een grote overdekte parking met plaats voor zeventig auto's en met zonnepanelen op het dak. Die moeten de verschillende organisaties op de site van energie voorzien. Samen met de zonnepanelen worden er ook een warmtekrachtkoppeling en een aantal batterijen geïnstalleerd om een deel van de zonne-energie op te slaan. Aanvankelijk was het ook de bedoeling om een grote windturbine te plaatsen. Maar dat bleek niet veilig. Toch blijft het de ambitie van de gemeente Zwevegem en haar partners, waaronder intercommunale Leiedal, Fluvius en de provincie, om de site op termijn volledig energieneutraal te maken.

Educatief parcours moet bezoekers inspireren

Met de klimaatvriendelijke installaties willen de verantwoordelijken voor de Transfosite niet alleen zelf verstandig omspringen met energie, maar ook anderen inspireren. "Daarom komt er ook een educatief parcours", zegt Merel Goossens van Leiedal. "Tijdens de verschillende haltes op dat parcours zal je meer te weten komen over elektriciteit, over hoe die hier wordt opgewekt en over de energiestromen op de site. Buiten zullen er ook een zestal installaties zijn, zoals een lichtschommel en een energievloer, waarmee je energie kan opwekken door te schommelen, lopen en springen."

Voorlopig zijn enkel de funderingen voor de parking klaar
Foto: Geert Vanhessche

Transfo is een vroegere elektriciteitscentrale waar nu onder meer een evenementenhal, een duiktank en escape rooms zijn. De nieuwe zonneparking moet klaar zijn tegen volgend jaar. Er zijn plannen om er later nog een tweede verdieping op te bouwen, zodat er 140 auto's kunnen parkeren.

Meest gelezen