Frank Meurisse

Izegem bouwt bijenburcht met gerecycleerd bouwmateriaal: "Wij zijn uniek in Vlaanderen"

In Izegem hebben ze een bijenburcht gebouwd met gerecycleerd bouwmateriaal. Het is een heuvel waarin solitaire bijen, dat zijn bijen die niet in een kolonie leven, hun nest kunnen maken. De stenen in de burcht warmen op en dat is een ideale omgeving voor larven om tot bij uit te groeien. 

Van zondag 28 mei start de Week van de Bij. De stad Izegem wil een tandje bijsteken om de maximumscore van vijf bijtjes als Bijvriendelijke gemeente te behalen. De stad bouwde daarom de eerste bijenburcht van Vlaanderen. “Met puin dat afkomstig is van ontharding van andere locaties, bouwden we een heuvel waarin de solitaire bijen hun gang kunnen gaan. ”, zegt schepen van Groenbeleid Caroline Maertens (N-VA). "Dat is uniek in Vlaanderen."

Bijenfietsroute

De stad bouwde de bijenburcht samen met de kindergemeenteraad. “De stenen in de burcht warmen op, een ideale omgeving voor de larven om tot bij uit te groeien", zegt Tristan Coens. Hij is deskundige Groeninfrastructuur bij de stad. "Heel veel aandacht gaat uit naar insectenhotels, maar er wordt zelden stilgestaan bij het feit dat twee derde van alle bijen eigenlijk onder de grond leeft.”

De bijenburcht is opgetrokken op de vrijetijdssite aan De Leest. Het bouwwerk is ook opgenomen in een bijenfietsroute. Fietsers rijden langs verschillende plaatsen die met bijen te maken hebben zoals de bijenkijkhut in de kloostertuin in Emelgem. Daar staan drie bijenkasten die je van dichtbij achter glas kunt bekijken. 

Frank Meurisse

Meest gelezen