Archieffoto uit 2021
James Arthur Photography

Doorstart in euthanasieproces over dood Tine Nys: "Geen legale basis voor vervolging arts, Grondwettelijk Hof is daarin gevolgd"

"Er was geen legale basis voor de vervolging van mijn cliënt en het Grondwettelijk Hof is mij daar ook in gevolgd." Dat pleitte Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de uitvoerende arts Joris Van Hove, vanmiddag voor de correctionele rechtbank van Dendermonde in de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010. De verdediging vraagt net als voor het hof van assisen de vrijspraak.

Volgens Walter Van Steenbrugge is er door het arrest van het Grondwettelijk Hof geen wettelijke basis meer tegen zijn cliënt. "Het assisenproces was het meest onnodige proces ooit, en het was ook een schijnproces en een politiek proces.

"De jury heeft uiteindelijk zonder enige fout beslist dat die artsen, onder wie mijn cliënt, onschuldig waren. Wat de burgerlijke partij had bereikt was wel dat ze het recht op menswaardig sterven afgebroken hebben. Het aantal mensen dat waardig wou sterven is toen zodanig naar beneden gegaan, en artsen hebben schrik gekregen."

De verdediging haalde ook aan dat de zaak al lang aansleept. "De redelijke termijn om deze zaak te behandelen is overschreden. Het eerste verhoor van mijn cliënt dateert van 2012, zonder bijstand van een advocaat nota bene. Het proces heeft mijn cliënt getekend en hij heeft een kankeraandoening gekregen. Ik vraag dat u een einde maakt aan de zaak en hem niet schuldig acht aan gifmoord, zodat artsen ook opnieuw euthanasie kunnen toepassen binnen de contouren van de wet."

"Een toneeltje"

Dokter Van Hove was niet aanwezig op de zitting. De zussen en de vader van Tine Nys wel, maar ze kwamen niet aan het woord. In een laatste repliek rakelde de advocaat van de familie een incident op uit het assisenproces. Wim Distelmans, de voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie, had op het proces op vraag van advocaat Jef Vermassen bekendgemaakt wie in de commissie zetelde op het moment van het dossier van Tine Nys. Daaruit bleek dat Fernard Keuleneer, op het moment van het proces de advocaat van de zussen en broer Nys, aanwezig was als plaatsvervangend lid.

Van Steenbrugge was toen naar de stafhouder gestapt en die besliste dat Keuleneer zich moest terugtrekken. Joris Van Cauter, die de familie van Tine Nys bijstaat, stelde dinsdag dat de advocaten "een toneeltje" hadden opgevoerd en al op voorhand weet hadden van de rol van Keuleneer. Van Steenbrugge nam die beschuldiging niet en kondigde aan dat hij opnieuw naar de stafhouder stapt, dit keer tegen Van Cauter.

De uitspraak wordt verwacht op 27 juni. De rechtbank kondigde aan dat die dag mogelijk niet gehaald zal worden, maar eventueel volgt er een maand later wel een vonnis.

Meest gelezen