Vzw GAMS: "12.000 meisjes die in ons land wonen, lopen deze zomer risico op genitale verminking in hun land van herkomst"

De vzw GAMS België schat dat zo'n 12.000 meisjes in ons land het risico lopen om genitaal verminkt te worden. Het gaat over meisjes die deze zomervakantie zullen terugreizen naar hun land van herkomst. GAMS probeert dat te voorkomen, en lanceert daarom een nieuwe preventiecampagne. "Meisjes die niet besneden zijn, vallen nog vaak buiten de gemeenschap", vertelt coördinator Katrien De Koster in "VRT NWS laat". 

Met 12.000 zijn ze, de meisjes die in ons land wonen maar die na de zomervakantie misschien verminkt zullen terugkeren. Wanneer ze deze zomer naar hun land van herkomst reizen, zullen hun ouders er misschien voor kiezen om hen daar te laten besnijden. Meer dan 23.000 vrouwen die in België wonen werden al geconfronteerd met die genitale verminking, blijkt uit de meest recente studie van GAMS vzw. 

Wat doet GAMS België vzw? 

GAMS België vzw is een organisatie die zich inzet tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV), en andere vormen van gendergerelateerd geweld. De organisatie richt zich vooral op preventie van VGV en begeleiding op maat.

GAMS werd in 1996 opgericht door Khadidiatou Diallo, zelf slachtoffer van genitale verminking. 

Vrouwelijke genitale verminking (VGV), dat is elke ingreep aan (of verwonding van) de uitwendige geslachtsdelen van een vrouw, die medisch niet noodzakelijk is. Volgens Katrien De Koster van GAMS is het een extreme vorm van controle op het lichaam en de seksualiteit van vrouwen. Het wordt ook wel "vrouwenbesnijdenis" genoemd, maar dat is een term die hulpverleners liever niet in de mond nemen. 

Foute denkbeelden

Anno 2023 is al bewezen dat de verminking wetenschappelijk geen enkel voordeel heeft. In België is het ook strafbaar, maar toch doen er volgens De Koster nog veel foute ideeën de ronde: "Er zijn nog steeds mensen die geloven dat het goed is voor de gezondheid van de vrouw, of voor haar vruchtbaarheid. Of het gebeurt vaak om hygiënische of esthetische redenen."

Dat zijn argumenten die volgens De Koster wetenschappelijk weerlegd kunnen worden door de medewerkers van GAMS. Maar even vaak zijn er emotionele redenen, zoals cultuur en traditie. "Er is in de betrokken gemeenschappen veel respect voor traditie en voorouders, dus dan ophouden met de VGV: dan moet je een patroon gaan doorbreken dat al generaties lang standhoudt."

Zelfs wanneer de ouders wel te overtuigen zijn, blijft het moeilijk om die sociale norm te doorbreken. "Als genitale verminking vaak voorkomt in het land van herkomst, dan valt een kind dat niet besneden is daar buiten de samenleving. Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind, dus dan het is kiezen tussen de gevolgen van de besnijdenis en de sociale gevolgen."

BEKIJK - De nieuwe campagne van GAMS België:

Videospeler inladen...

Risico in België

Niet enkel meisjes die deze zomer naar hun land van afkomst reizen lopen gevaar volgens De Koster, ook hier in België is er nog steeds een risico. "Sommige leden van bepaalde gemeenschappen voelen zich nog steeds niet helemaal thuis in België, en houden vast aan tradities die ze kennen. Zij geloven nog steeds dat hun dochters niet volledig bij een gemeenschap kunnen horen zonder die besnijdenis."

Volgens De Koster moeten we kijken welke drempels die inclusie in de weg staan. "We moeten structureel racisme en discriminatie uit de wereld helpen, want dat zal ervoor zorgen dat de meisjes en alle leden van de betrokken gemeenschappen wel zullen kunnen integreren."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Katrien De Koster in "VRT NWS laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen