© Christina Reichl

Testaankoop gaat samenwerken met omstreden energieleverancier Mega: "Maar aantal klachten is er fors gedaald"

Testaankoop gaat een samenwerking aan met energieleverancier Mega, waarbij via de consumentenorganisatie kan worden ingeschreven op een naar eigen zeggen voordelig energiecontract. Opvallend, want in het verleden waren er veel klachten over Mega. "We hebben garanties gevraagd en gekregen dat alles nu wél vlot zal verlopen", zegt Testaankoop. 

Mega heeft niet het beste parcours inzake klantvriendelijkheid. De leverancier kwam herhaaldelijk in opspraak. Zo waarschuwde de energieregulator Creg in 2021 voor aanbiedingen van Mega, waarbij de waakhond sprak over "bewuste misleiding" van de klant. Ook Testaankoop zelf diende in 2021 nog een klacht in bij de Economische Inspectie tegen Mega, wegens hoge voorschotfacturen.

Testaankoop zegt zich hiervan bewust te zijn. "In het verleden verliep het qua klantvriendelijkheid niet altijd goed bij Mega. We zijn met hen hierover in gesprek gegaan, en hebben hoge eisen gesteld. Uiteindelijk gaf de scherpe prijs die ze voorstellen de doorslag, in combinatie met de garantie op klantvriendelijkheid", aldus woordvoerder Laura Clays. Bij problemen is er de mogelijkheid om zowel Mega als Testaankoop te contacteren, klinkt het nog.

"Situatie sterk verbeterd"

Volgens de federale ombudsman Energie, Eric Houtman, ontving de ombudsdienst in 2022 de meeste klachten over Mega. Maar intussen is de situatie sterk verbeterd, zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Zij waren de eersten die de voorschotfactuur eenzijdig verhoogden, wat tot heel wat klachten leidde. Er waren ook problemen met het hernieuwen van contracten, niet alles verliep volgens de regels. Gelukkig zijn er aanpassingen gebeurd en is er beterschap. Intussen zit het aantal klachten over Mega op het niveau van de andere leveranciers."

Beluister hier het gesprek met de ombudsman Energie in "De wereld vandaag":

V-test

De ombudsman vraagt zich wel af waarom Testaankoop in het kader van de actie niet verwijst naar de V-test, de prijsvergelijker van de Vlaamse energieregulator VREG. "Als consumentenorganisatie moet men het voordeel van de consument toch voorop stellen", zegt Houtman. "Als mensen een offerte vragen, vergelijkt men die toch beter met de andere producten op de markt. Ik zou iedereen aanraden om de V-test er toch even bij te nemen."

Testaankoop zelf verwijst naar de eigen prijsvergelijker, die is toegankelijk voor de leden en niet-leden. De consumentenorganisatie laat nog weten dat de VREG binnenkort de groepsaankoop gaat opnemen in de V-test. 

Meest gelezen