Een beeld uit "Syrië, de giftige oorlog"
© VRT - joris vermost

VRT NWS-docureeks "Syrië, de giftige oorlog" en VRT 1-podcast "Señor Sarens" bekroond op Belfius Persprijzen

"Syrië, de giftige oorlog", een docureeks van VRT NWS-journalisten Rudi Vranckx en Inge Vrancken, heeft de Belfius Persprijs gewonnen voor tv en video. Ook de VRT 1-podcast "Señor Sarens" viel in de prijzen. De Belfius Persprijzen zijn vanavond voor de 60e keer uitgereikt. Het zijn de belangrijkste journalistieke onderscheidingen in ons land.   

Vanavond zijn 15 winnaars van de Belfius Persprijzen bekroond. Aan Nederlandstalige kant vielen onder andere oorlogsreportages, een onderzoek naar het Europese corruptieschandaal en een true crime-podcast in de prijzen.

De VRT NWS-docureeks "Syrië, de giftige oorlog" won in de categorie "Tv & Video". In de driedelige documentairereeks onderzoeken Rudi Vranckx en Inge Vrancken een van de grootste oorlogsmisdaden van de afgelopen decennia: het systematische gebruik van verboden chemische wapens in Syrië. De reeks werd uitgezonden op Canvas en kan je nog altijd bekijken op VRT MAX.

"Een indrukwekkend drieluik waarin heel veel research, middelen en tijd zijn gestoken en dat zich kan meten met internationale producties", wierp de jury bloemetjes naar Inge Vrancken, Rudi Vranckx, Jan Vleugels, Jochen Verstraete en Mark Devisscher.

In de categorie "Radio & Podcast" is de VRT 1-podcast "Señor Sarens" als winnaar uit de bus gekomen. De makers zijn Achille Van Ingelgem, Luc Haekens en Max-Lena Vanden Eynde. "Señor Sarens" vertelt het verhaal van een Vlaamse zakenman die vermoord wordt in Mexico. "Hoogstaande kwaliteit en bijzonder spannend", zegt de jury over de podcast.

In de categorie "Print & Web" werden journalisten Kristof Clerix, Joël Matriche en Louis Colart bekroond voor "#CorruptionEurope" (Knack, Le Soir), een onderzoek naar de corruptiezaak in het Europees Parlement. "Onthullingen die insloegen als een bom", aldus de jury. 

In de categorie "Digital & Interactive" viel "Het grote woonrapport" van De Morgen in de prijzen. De jury looft "de arbeidsintensieve databenadering en creatieve visualisatie van de vijftig parameters die voor alle gemeenten verzameld werden" in het werk van Cathy Galle, Dimitri Thijskens en Jan Straetmans.

De Standaard-fotograaf Gert Jochems is de laureaat in de categorie "Foto" (de enige categorie die niet taalgebonden is). Hij won voor zijn foto's over de oorlog in Oekraïne, "tegelijk bevreemdende en verschrikkelijke beelden die ons de oorlog vanop de eerste rij mee doen beleven".

In de categorie "Financieel & Economisch" gaat de prijs naar Lars Bové, Kristof Clerix, Xavier Counasse en Joël Matriche met "De discrete deals van Vrouwe Justitia" (De Tijd, Knack, Le Soir), een onderzoek naar de controversiële afkoopwet.

De laureaat "Jong Belgisch Talent" is journalist Joppe Nuyts voor "Bejaardenhandel in de thuiszorg" (VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws). Met het onderzoek "bracht hij echt iets naar boven waarvan de maatschappelijke impact niet te overschatten valt", luidt het oordeel van de jury.

Meest gelezen