Photo News

Kristof Calvo (Groen) stopt met nationale politiek: "Keuze voor Mechelen en voor andere politiek"

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) stopt in 2024 met de nationale politiek. Dat meldt hij zelf op sociale media. Calvo was tot 2021 bijna 7 jaar lang fractieleider van de groenen in de Kamer. "De komende maanden wil ik nog alles uit de kast halen om enkele doorbraken te forceren", zegt hij. Calvo blijft wel lokaal in Mechelen politiek actief. Eerder vandaag kondigde ook Vlaams Parlementslid An Moerenhout haar afscheid van de nationale politiek aan.

Calvo (36) begon zijn politieke carrière bij de jongerenafdeling van de groene partij. In 2009 werd hij niet verkozen bij de Vlaamse verkiezingen, maar ging hij aan de slag op het kabinet van toenmalig Brussels staatssecretaris Bruno De Lille.

Bij de federale verkiezingen van 2010 werd hij wel verkozen. Hij werd toen het jongste Belgische Kamerlid ooit. Zowel in 2014 als 2019 werd hij herkozen. Tussendoor raakte hij lokaal in Mechelen verkozen op de stadslijst (Open VLD, Groen en M+).

BEKIJK - "Afscheid van Calvo en Moerenhout betekent niet dat Groen het niet goed doet", zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

Zowat 7 jaar lang was hij fractieleider van de groenen (Groen en Ecolo) in de Kamer. In 2021 stopte hij als fractieleider, naar eigen zeggen om zich meer op inhoudelijke dossiers te focussen.

Mogelijk zat ook de vorming van de regering-De Croo eind 2020 er voor iets tussen. Calvo's naam viel herhaaldelijk als mogelijke minister of staatssecretaris en hij was zichtbaar teleurgesteld toen hij uiteindelijk uit de boot viel.

BEKIJK - In "De zevende dag" gaf Calvo emotioneel aan dat hij "enorm veel pijn" had van de manier waarop hij aan de kant is geschoven:

Videospeler inladen...

Keuze voor lokale politiek

Nu kiest Calvo dus voluit voor de lokale politiek. "Ik maak een keuze voor Mechelen én voor een andere politiek", schrijft hij onder meer. Hij benadrukt dat hij daarmee niet voor de zijlijn kiest. "Lokale politiek is dicht bij mensen. Het gaat om concrete daden in plaats van loze beloftes of straffe kreten. (…) Ik wil een actor zijn, geen commentator."

Calvo zal wel zijn termijn als Kamerlid uitdoen. "De komende maanden wil ik nog alles uit de kast halen om enkele doorbraken te forceren", schrijft hij fors. "Prioriteit is de beloofde hervorming van de partijfinanciering."

Hij werkt naar eigen zeggen aan een "radicale renovatie van ons politiek systeem". "Ons politiek systeem is oud, moe en versleten. We moeten revolutie maken voordat die uitbreekt. De revolutie staat op uitbreken. De tijd om ze zelf te maken, wordt steeds korter."

Ook An Moerenhout stopt met nationale politiek

Eerder vandaag heeft ook Vlaams Parlementslid An Moerenhout (39) aangekondigd dat ze in 2024 "de fakkel wil doorgeven" en zich niet opnieuw kandidaat zal stellen. De Leuvense is daarmee na Björn Rzoska (50), Elisabeth Meuleman (47) al het derde ervaren lid van de huidige Groen-fractie in het Vlaams Parlement die haar afscheid van de nationale politiek aankondigt. Begin deze maand lieten ook Kamerlid Barbara Creemers (42) en Brussels parlementslid Juan Benjumea (31) weten dat ze zouden stoppen.

Bij Groen is het statutair vastgelegd dat parlementsleden na twee legislaturen de fakkel doorgeven. Wie toch langer wil zetelen, moet daarvoor een uitzondering vragen aan de leden. An Moerenhout vraagt die uitzondering niet en stopt na 10 jaar in het Vlaamse halfrond.

Zelf noemt Moerenhout het doorschuifprincipe binnen haar partij een "gezond principe". "Een parlementair mandaat vergt ook veel van je", zegt ze. Mogelijk spelen ook de tegenvallende peilingen mee in de beslissingen van de groene politici.

Meest gelezen