Rugbyclub uit Dendermonde klaar voor Flanders Open Rugby tornooi

Dit weekend vindt voor de 29ste keer de Flanders Open Rugby plaats in Dendermonde, een rugbytornooi waar 2.500 spelers van over de hele wereld verwacht worden. Ze komen voor de sport, maar ook voor het plezier want het tornooi gaat gepaard met een festival in het thema Mexico.

Er staat Marianne Cool van het bestuur van de Dendermondse rugbyclub een druk weekend te wachten: "Ik moet nog bloemen halen om de VIP-tent op te fleuren", klinkt het, "er komen ambassadeurs uit verschillende landen kijken, onder meer die van Zuid-Afrika, Frankrijk, Australië, Argentinië en Mexico."  Dat zijn maar enkele van de vele landen van waar de 2.500 spelers op het tornooi vandaan komen. 

Sport en ambiance

Het rugbytornooi is iets speciaals: het gaat om de sport, maar ook om de sfeer van een festival. Er is ook muziek en elke editie heeft een thema, dit jaar is het Mexico. "Er komen dan spelers toe die verkleed zijn in het thema, we zullen veel sombrero's zien", lacht Marianne. De spelers en hun entourage logeren in tenten die opgesteld worden op weilanden. "Ze krijgen een barbecue en ontbijt. Honderden vrijwilligers zorgen onder meer voor ontbijt voor 2.500 personen. En we hebben nooit problemen, alles verloopt altijd goed." De meeste spelers komen per trein naar Dendermonde, of met bussen, daar zijn parkings voor voorzien. 

"Tens" en gemengde teams

De spelers komen op vrijdagavond al toe. "Ze oefenen al wat, ze drinken een pintje, ze amuseren zich en zaterdag om 9 uur starten de poules." Opvallend is dat er gemengde teams spelen, vrouwen en mannen samen en voor het eerst nemen er ook teams deel van rugbyspelers met een beperking. "We spelen in tens", legt Marianne uit. "Ploegjes van 10 spelers, terwijl het gewoonlijk 15 is." Na de poules zijn er op zondag de finales. "Het eindigt met een grote finale tussen de allerbesten. Ze winnen een beker, en 2.500 euro aan geld. Maar daarmee komen ze nog niet uit de kosten, want de spelers betalen alles zelf. Ze doen het voor de eer." 

Landskampioen

Dendermonde kroonde zich op 21 mei in Brussel in het Nelson Mandelastadion voor de 5e keer tot Belgische kampioen. Bij de vrouwen ging de titel voor het eerst naar Kituro Schaarbeek. 

De mannen van Dendermonde versloegen in de finale Terhulpen met 36-27. De twee teams verdelen de laatste jaren bijna alle titels onder elkaar. Terhulpen pakte de titel in 2019 en vorig jaar. Dendermonde kroonde zich in 2016, 2017 en 2018 tot Belgisch landskampioen. Hun eerste titel dateert van 2012.

Meest gelezen