Javier Ghersi. Todos los derechos reservados.

Econoom na Duitse recessie: "Mogelijk begin van verschuiving van onze welvaart naar Azië"

De Duitse economie is in recessie: ze is twee kwartalen na elkaar gekrompen. Voor Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, komt dit uiteindelijk niet als een verrassing, hoewel er even hoop was op beter: "Het is vooral de particuliere consumptie die het slecht deed. Omdat de structurele problemen gaan blijven, zie ik de komende jaren toch vooral als jaren van stagnatie eerder dan nieuwe groei." En dat is ook voor België geen goed nieuws. 

De Duitse economie is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gekrompen in vergelijking met het kwartaal daarvoor, zo meldt het Duitse bureau voor statistiek. Ook in de laatste maanden van vorig jaar kromp de Duitse economie al met 0,5 procent, waardoor er technisch gezien sprake is van een recessie. 

Voor Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, zat dit er aan te komen, heel duidelijk zelfs. "Alleen was er de hoop eraan te kunnen ontsnappen, want in januari en februari ging het iets beter en keerde het optimisme terug. De best voorspelde recessie die er eerst niet leek te komen, is er nu toch gekomen," zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.  

De best voorspelde recessie die er eerst niet leek te komen, is er nu toch

Carsten Brzeski, hoofdeconoom ING Duitsland

De oorzaken zijn bekend: hoge energieprijzen, hoge voedselprijzen, onzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne en problemen in de wereldhandel. Tegelijk ging de Duitse consumptie onder particulieren heel sterk achteruit, onderstreept Brzeski: "Het was op dat vlak volgens mij het zwakste kwartaal sinds de Duitse hereniging (in 1990, red.). Dat heeft dan weer te maken met de inflatie, energieprijzen en subsidies die er nog niet zijn." 

Straks weer een groei? "Op naar jaren van vooral stagnatie"

Hoe de toekomst eruit ziet, durft Brzeski niet zeggen. Hij noemt de Duitse economie "even gevoelig en veranderlijk als een tiener". Het zou kunnen dat het de komende maanden weer iets beter gaat, denkt hij. "Maar ik denk dat de Duitse economie de komende jaren dichter bij een stagnatie zal zitten dan bij een economische groei." 

De structurele problemen in Duitsland blijven immers, zoals de gestegen rentes van de Europese Centrale Bank, een mogelijke recessie in de VS, de energietransitie die nog niet rond is, infrastructuurproblemen, vergrijzing, enzovoort. Dat zou meteen slecht nieuws zijn voor Europa, want Duitsland is toch een beetje de economische motor van de EU. Ook voor België is dat geen goed nieuws, en Brzeski wijst erop dat ons land toch vooral met vergelijkbare structurele problemen kampt. 

We moeten stoppen met te denken dat het één of twee cycli minder loopt en dat het daarna weer steil omhoog zal gaan

Carsten Brzeski, hoofdeconoom ING Duitsland

Voor Brzeski zou dit wel eens het begin kunnen zijn van de structurele verschuiving van de economische welvaart, weg uit Europa richting Azië. "We merken dat we in Europa te weinig grondstoffen hebben. We hebben ons hele businessmodel niet op tijd aangepast. We moeten stoppen met denken dat we één of twee cycli hebben waarin het wat minder loopt, en dat het daarna weer steil naar boven zal gaan. Die tijden zijn afgelopen. Het beweegt vooral horizontaal."  

Beluister hier het volledige gesprek in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen