Eerste circulair bedrijventerrein van Limburg komt in Voeren: "Energieneutraal en met wegen uit grasfalt"

In Voeren komt er een circulair bedrijventerrein, het eerste in Limburg. Het is meteen ook de allereerste KMO-zone in Voeren.  Bedrijven zijn er verplicht om te werken met hernieuwbare energie en herbruikbare bouwmaterialen. Voor de aanleg van de wegen wordt geen asfalt gebruikt, maar grasfalt. Dat is een duurzaam alternatief op basis van olifantengras.

"Het meest opvallende aan het nieuwe bedrijventerrein is ongetwijfeld het grasfalt waarmee de wegen zullen aangelegd worden", vertelt burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen). "Dat is asfalt op basis van olifantengras. Dat wordt in Nederland geproduceerd en is een grassoort die heel hoog wordt, hoger dan een olifant. Tijdens de groei slaat dat gras veel CO₂ op."

De bedrijven die zich op het bedrijventerrein willen vestigen, moeten werken met herbruikbare bouwmaterialen, hernieuwbare energie en regenwaterputten.

In Voeren was er tot nu toe geen enkel bedrijventerrein, maar daar komt met dit circulair bedrijventerrein verandering in. "Met de eerste kmo-zone op Voerens grondgebied geven we invulling aan een jarenlange behoefte van tal van zelfstandigen en lokale ondernemers", vult de burgemeester nog aan. "Zo krijgen onze ondernemers de mogelijkheid om zich te vestigen op een geschikte locatie en bieden we ruimte zodat ze zich op een professionele manier verder kunnen ontwikkelen. Want nu ligt een tiental bedrijven zonevreemd, noodgedwongen, omdat er nu eenmaal geen alternatief is. Nu kunnen we deze ondernemers een toekomstperspectief bieden en kunnen we de lokale economie en werkgelegenheid ondersteunen." 

Meest gelezen