Niet alleen Zwitserse emmentaler mag emmentaler heten, ook "kopieën" uit Frankrijk en Duitsland mogen de naam dragen

Emmentalerkaas hoeft niet per se uit Zwitserland te komen. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie beslist. De Zwitserse handelsorganisatie Emmentaler Switzerland wilde de naam als merk laten beschermen in de EU, maar het Hof zag gaten in hun argumentatie.

Volgens het Hof is de naam emmentaler "beschrijvend voor een kaassoort en wordt die niet opgevat als een aanduiding van de geografische herkomst van deze kaas". Daardoor kan het de kaas niet laten beschermen. 

De gatenkaas, bij ons een favoriet voor op onze spaghetti bolognese, komt traditioneel uit de Emme-vallei in Zwitserland. In het land zelf heeft hij wel het label "Beschermde Oorsprongsbenaming" gekregen. Maar ook in verschillende Franse regio's en in de Duitse deelstaat Beieren wordt emmentaler geproduceerd.

Volgens Emmentaler Switzerland zijn dat kopieën. Daarom wilde de belangengroep ervoor zorgen dat alleen de Zwitserse variant nog de naam emmentaler mag dragen. De niet-Zwitserse producenten zouden dan de specifieke regio moeten vermelden op het etiket. 

De organisatie deed daarvoor een aanvraag bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Die wees het verzoek af, waarop de belangengroep in beroep ging. Gisteren besloot het Hof van Justitie van de Europese Unie de klacht te verwerpen. De organisatie kan wel nog in beroep gaan tegen deze uitspraak.

Amerikaanse gruyère

Eerder dit jaar oordeelde een Amerikaanse rechtbank al dat gruyèrekaas niet alleen uit de Gruyère-regio van Zwitserland en Frankrijk hoeft te komen. In Amerika is gruyère een algemeen label voor gelijkaardige soorten kazen. In Europa is die kaas wel beschermd. 

Ook bij de parmezaanse kaas zijn de regels een pak soepeler in de Verenigde Staten. Daar mag "Parmesan cheese" van overal komen. Pas als er "Parmeggiano Reggiano" op het etiket staat, komt hij uit de Italiaanse regio Parma. In Europa is elke afleiding van het woord Parmeggiano beschermd. 

Ook de Griekse fetakaas en de Cypriotische grillkaas halloumi hebben het label "Beschermde Oorsprongsbenaming". Daardoor zal Berloumi, onze Belgische variant uit Berlare, op termijn van naam moeten veranderen.

Meest gelezen